info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dom överklagad efter rasolycka

Ett företag har hittills överklagat domen efter rasolyckan vid Älandsfjärden då två byggnadsarbetare dödades och tre skadades. Företaget som gjorde konstruktionsberäkningar vill bli frikänt.

Två byggnadsarbetare dödades och tre skadades vid rasolyckan vid brobyggandet över Älandsfjärden. Olyckan hände 2008 vid byggandet av en järnvägsbro. Orsaken var att gjutformen vid bron inte tålde belastningen vid gjutning. Det startade en kedjereaktion som orsakade raset.
Tre åtalade dömdes efter rasolyckan vid Älandsfjärden och tre bolag fick företagsböter. Tiden att överklaga går ut under fredagen och hittills har ett av företagen överklagat domen från Ångermanlands tingsrätt till hovrätten för Nedre Norrland. Det är företaget som gjorde ritningar till konstruktionen av gjutformens knektar, Construction Software Center Europe, som dömdes till en företagsbot på en miljon kronor. Företagets ansvarige konstruktör dömdes för arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och dagsböter på 21 000 kronor. Bolaget anser att domen är felaktig och tycker att företaget ska frias från ansvar, liksom konstruktören. Bolaget utgår ifrån att även konstruktören kommer att överklaga.

Tre bolag dömdes

Domen fördelade ansvaret mellan de tre inblandade företagen; det som gjorde konstruktionsberäkningarna till gjutformens knektar, tillverkaren av knektarna och totalentreprenören Skanska som var beställare och som gjorde klart formen och använde den på arbetsplatsen. I tingsrätten dömdes förutom konstruktören en produktionschef på Skanska för grovt arbetsmiljöbrott till villkorlig dom och samhällstjänst. För Skanska utdömdes en företagsbot på sex miljoner kronor. En företrädare för takstolstillverkaren, Örnsköldsviks Takstolstillverkning dömdes till villkorlig dom och dagsböter på 9 000 kronor. Bolaget dömdes till en företagsbot på en miljon kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dom överklagad efter rasolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig