info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dokument avslöjar Lavals blufflön

Laval un Partneri har genomfört en noga planerad lönebluff för att vinna stöd för sin avtalsstrid mot Byggnads. På något annat sätt går det inte att tolka de dokument som Byggnadsarbetaren tagit del av.

Laval un Partneri, som driver en avtalsstrid med Byggnads, och företagets juridiska ombud påstår att de anställda i det lettiska bolaget har en månadslön på 13 700 kronor. Den uppgiften har företaget till exempel lämnat i arbetsdomstolen (AD). Men uppgiften om drömlönen är en bluff som kommit till för att lura svenska facket och myndigheter.

Byggnadsarbetaren har tidigare publicerat uppgifter från anonyma anställda i det lettiska företaget på löner runt 35 kronor per timme. Nu bekräftas uppgifterna av fler personer som också kan visa dokument, undertecknade av Laval, som stödjer det de säger.
Att det är en planerad lönebluff framgår till exempel av fejkade kontrakt och av löneuppgifter som företaget visat för det lettiska facket.

Den verkliga lönen på Laval är individuell och som bäst mindre än hälften av det som företaget angivit. Det visar samstämmiga uppgifter från flera anställda och före detta anställda.
De anställda tror sig inte vinna något på att kräva att kontraktets utlovade drömlön betalas ut. ”Dubbel bokföring lever tyvärr kvar sedan sovjet-tiden”, säger en av dem. I stället är det flera som berättar att de inte ens fått ut hela den summa de förtjänat enligt de villkor som gällt i verkligheten.
Byggnadsarbetarens uppgiftslämnare styrker det de säger genom att bland annat visa inkomstdeklarationer, undertecknade av Laval, som lämnats till lettiska skattemyndigheter.

Byggnadsarbetaren har redovisat avidentifierade dokument för Laval och bett om en förklaring. Chefen Guntars Tiltins hänvisar till sina advokater. Martin Agell, på Elmzell advokatbyrå, konstaterar att Byggnadsarbetarens uppgifter inte förändrar något i den juridiska tvisten samt att man i övrigt inte har några kommentarer eftersom uppgifterna är okända för advokatbyrån.
I nästa nummer av Byggnadsarbetaren, som kommer den 7 februari, berättar en tidigare anställd om arbetsvillkoren på Laval un Partneri i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dokument avslöjar Lavals blufflön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig