info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dog av syrebrist vid elementbyte

Den rörmontör som omkom på en toalett i Sundbyberg i början av juni dog troligen av syrebrist. Det visar ett förhandsbesked från obduktionen.

Det var i början av juni som rörmontören hittades död på en liten toalett tillhörande en frisersalong i Sundbyberg utanför Stockholm. Den 42-årige mannen arbetade med att byta element. Han använde en metod där man fryser vattnet i rören för att sedan byta elementet. Syftet med tillvägagångssättet är att man ska slippa stänga av vattnet i hela fastigheten.
Vattnet i rören fryses genom att tygmanschetter som sätts runt rören fylls med koldioxidgas. Men något gick snett.
– Koldioxidgasen är förrädisk eftersom man inte märker den. Troligen har den trängt undan allt syre, säger Åke Ekstrand, yrkesinspektör på arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
Det fanns ingen ventilation på toaletten och dörren ut till frisersalongen var stängd. Mycket talar alltså för att rörmontören kvävdes till döds.
Enligt Åke Ekstrand är arbetssättet med att frysa ner rör vid elementbyte förhållandevis vanligt. Speciellt vid reparations- och servicearbete.
I nästa vecka ska arbetsmiljöinspektionen gå igenom olycksförfarandet på plats. Då förväntas även ett definitivt besked om dödsorsaken.
– Om det visar sig att syrebrist är orsaken måste vi gå ut i en omfattande kampanj och upplysa om riskerna för de som arbetar med den här metoden, säger Åke Ekstrand.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dog av syrebrist vid elementbyte

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig