info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dödsolycka utreds igen

Dödsolyckan vid SSAB kommer att utredas ytterligare. Överåklagare Nils Rekke ska undersöka om det finns mer att göra i den rättsliga prövningen.

Den slovakiske ugnsmuraren Robert Radvan omkom då han föll i en 700 grader het koksugn, i juli 2003. Det fanns inget galler för fyllhålet i ugnen där han föll och arbetsmiljön hade mycket stora brister.
Nyligen beslöt kammaråklagare Magnus Nilsson att lägga ner förundersökningen av ärendet. Det vill säga den utredning där han undersökt om någon gjort sig skyldig till något brottsligt i samband med olyckan.

Detta ledde till reaktioner. Arbetsmiljöverket i Luleå har beslutat att begära en överprövning av åklagarens beslut. Men redan tidigare har överåklagare Nils Rekke, på myndighetens eget initiativ, bestämt sig för att ta upp och se över ärendet.
– Jag vill se om det finns anledning till en annan bedömning än den åklagaren gjort, säger han.
En sådan översyn leder ibland till att en nedlagd brottsutredning tas upp igen.

Nils Rekke har begärt in akterna om händelsen och om anledningen säger han:
– Det är ett omskrivet fall, där omständigheterna är ganska skrämmande. Det är en tragisk och anmärkningsvärd händelse och det är vår uppgift att titta på arbetsmiljöärenden.
Nils Rekke arbetar vid åklagarmyndigheten i Stockholm, vid Utvecklingscentrum, en enhet som ansvarar för arbetsmiljömål.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dödsolycka utreds igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig