info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dispens ska ge lärlingsjobb

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har enats om en dispens för att försöka få ut fler lärlingar på byggena. Det gör att företagen utan att ansöka hos regionala yrkeskommittéer kan anställda lärlingar på korta anställningsperioder.

-I det rådande konjunktur och med de enormt stora kullarna som släpps ut på byggmarknaden måste vi göra något. Om detta leder till att fler kommer ut vet vi inte i dagsläget, men något måste göras, säger Conny J Johansson på Byggnads avdelning 12 i Göteborg.
I hans region är situationen mycket besvärlig.
– Det släpps ut 322 lärlingar i Göteborgsregionen från byggprogrammet i vår. Idag har vi redan innan lika många lärlingar som går arbetslösa.
Åtgärden är begränsad till arbetslösa lärlingar som är inskrivna vid och anvisas via arbetsförmedlingen.

Lågkonjunkturen gör det besvärligt för lärlingarna att få anställningar för att kunna fullgöra sin utbildning.
Huvudsyftet i yrkesutbildningsavtalet är att en lärling ska få en tillsvidareanställning. Några orsaker är att ungdomarna ska få en bra utbildning och att man inte ska kunna utnyttja lärlingar. Men lärlingar får också redan idag tillgodoräkna sig kortare anställningar i avtalsbunda företag.

Fram tills nu har det då krävts att man i varje enskilt fall ansökt hos regionala yrkeskommittéer i landet för att få en kortare anställning godkänd.
– Men genom en generell dispens som gäller till den 31 december 2009 har parterna öppnat upp för korta anställningar utan att en regional yrkeskommitté ska behandla varje ärende för sig, säger Conny J Johansson.
Överenskommelsen skrevs på i tisdags och gäller i hela landet.

Efter att en byggelev har gått ut byggymnasiet, har de ett antal arbetstimmar inskrivna i en lärlingsbok. Maximalt kan de ha 3 400 timmar inskrivna då de lämnar skolan. När är de är färdigutbildade i byggbranschen ska de ha kommit upp i cirka 6 800 timmar. Då avlägger de ett yrkesteoretiskt prov. Klarar de provet får de ett yrkesbevis och blir fullbetalda.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dispens ska ge lärlingsjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig