info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Disel och lungcancer i undersökning

Dieselavgaser verkar inte ge en ökad risk för lungcancer bland svenska förare av arbetsfordon, som grävmaskinister, vältförare, traktorförare, med flera. Det visar en studie.

Studien har gjorts av professor Bengt Järvholm vid yrkesmedicin i Umeå och en amerikansk forskare.
Däremot finns en ökad risk för lungcancer bland lastbilschaufförer, vilket också visat sig i andra internationella studier. Denna ökning av lungcancerrisk brukar tillskrivas deras exponering för bilavgaser, i synnerhet avgaser från dieselmotorer.
Resultatet är något förvånande. När studien startade fanns en misstanke om att förare av arbetsfordon var mer exponerade för dieselavgaser än lastbilschaufförer och man ville veta om det bland den gruppen fanns en ökad risk för lungcancer. Men också andra studier har visat att förare av arbetsfordon snarare har en lägre risk för lungcancer än lastbilschaufförer.
I undersökningen har uppgifter hämtats från Bygghälsans hälsoregister.
14 364 grävmaskinister, vältförare, förare av asfaltsmaskiner, traktorer och caterpillar har ingått liksom 6 364 lastbilschaufförer. Grupperna har jämförts med varandra, men också med en kontrollgrupp av byggnadsarbetare och ”genomsnittsbefolkningen” i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Disel och lungcancer i undersökning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig