info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dieselstölder växande problem

Polisen bedömer att värdet av dieselstölder uppgår till 100 miljoner årligen. Men nu kan en ny metod att DNA-märka dieseln, göra att tjuvarna lättare spåras.

Sveriges Radio rapporterar idag om ett växander problem, organiserade ligor, som kör runt med tankbilar och tömmer anläggningsmaskiner på diesel. Problemet ökar för varje år och värdet av stölderna uppgår enligt polisen till 100 miljoner kronor årligen.

”Ingen idé låsa tanklock”

Grävmaskinistan Benny Andersson säger till Sveriges Radio att det inte längre är någon idé att låsa tanklocket, eftersom det bryts upp gång på gång av dieseltjuvar. Under en period i höstas försökte tjuvar stjäla diesel sju gånger på tio dagar från hans maskin.

Stora tankbilar

Enligt polisen använder ligorna stora tankbilar, som med slang och pump kan suga upp hundratals liter på några minuter, från anläggningsmaskiner, traktorer och långtradare vid vägkanten.

DNA-märkning

Branschorganisationen Maskinentreprenörerna hoppas på en ny metod, som innebär att man tillsätter en vätska till dieseln, vilket gör att tjuvarna kan spåras. Metoden kommer enligt regionchefen Mats Otterborn på Maskinentreprenörerna att lanseras senare i vår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dieselstölder växande problem

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig