info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Detaljerna som får lampan att lysa rött: TA INTE JOBBET!

Ska du börja på nytt byggjobb? Ta det säkra före det osäkra och kolla upp arbetsgivaren ordentligt, så att du inte blir blåst. Med ett nytt verktyg blir det lättare att hitta fula fiskar.

Börjar man på ett företag som tecknat kollektivavtal är det ett gott tecken. I och med avtalet företaget att de anställda får bra villkor och rätt utbildningar. Med hjälp av Byggnads nya digitala tjänst Kollektivavtalskollen kan vem som helst snabbt kontrollera om ett företag har kollektivavtal eller inte.

Men även företag med kollektivavtal kan fuska på olika sätt. Därför är det bra att göra en grundlig koll av företaget där du ska börja. Här är en enkel checklista för dig som vill veta om ditt nya företag har rent mjöl i påsen. Det finns fem varningssignaler du ska hålla ögonen på:

Läs också Verkar din byggchef skum? Kolla det här

  1. Inget kollektivavtal
  • Se upp! Avtalslösa företag är oftare oseriösa än bolag med avtal.
  1. Inget anställningsavtal
  • Om arbetsgivaren börjar skjuta på att skriva ett anställningsavtal blinkar lampan rött! Ta inte jobbet! Kriminella företagare vill ha så lite dokumentation som möjligt. Det förenklar deras brottslighet.
  1. Ägaren sitter inte i styrelsen
  • Du träffar en person från ett litet eller medelstort bolag som vill anlita dig. Personen säger att det är hans bolag. Men du går in på allabolag.se eller ratsit.se och skriver in företagsnamnet. Personen du pratat med sitter inte alls i styrelsen för företaget. Dags att dra öronen åt sig och börja ställa frågor.
  1. Skulder
  • Du ringer till Kronofogdemyndigheten för att se om din nya arbetsgivare har skulder. Du uppger företagets organisationsnummer, som du hittat på ratsit.se. Tyvärr får du reda på att företaget har stora skatteskulder. Dags att säga nej till anställningen. Företaget kan snart komma att gå konkurs – och du riskerar att bli utan lön.
  1. Tidigare konkurser
  • Du ringer till Bolagsverket, uppger företagets organisationsnummer och frågar om din nya chef har haft bolag tidigare. Det visar sig att han tidigare har stått bakom fem bolag inom byggbranschen, som alla har gått i konkurs. Ta inte jobbet! Chefen använder företaget som ett brottsredskap och du kommer förr eller senare att bli lurad på lönen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Detaljerna som får lampan att lysa rött: TA INTE JOBBET!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig