info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det krävs mer solidaritet"

Efter kräftgången ska Byggnads nu försöka vända medlemssiffrorna uppåt. För att det ska bli möjligt tror rörmokaren Paulina Johansson att facket måste visa sig mer ute på bygget.

Byggnadsarbetaren skrev tidigare idag om att Byggnads nu är redo att vända på medlemsutvecklingen. Förbundet har själva satt ett mål om att få 1 500 fler medlemmar netto under 2017.
Paulina Johansson, 23 år, är fackligt engagerad på ett mindre företag. Just nu arbetar hon i Avesta. Hon tror att facket skulle få fler medlemmar om de visade sig mer ute på arbetsplatserna.
– Vi måste synas mer så att folk inte tror att facket bara är någon ombudsman som sitter på ett kontor. De förtroendevalda borde uppmärksammas mer ute på arbetsplatserna, men även ombudsmän måste komma ut mer i verkligheten. Sedan måste facket bli bättre på att informera om vad facket betyder.
Brukar du själv försöka ragga nya medlemmar?

– Ja, det gör jag. Resultatet är lite blandat. Vissa är alldeles inskränkta och lyssnar inte på vad jag har att säga. De tycker bara att facket är dumt och att det bara kostar pengar. Andra förstår och tar till sig informationen och förstår vikten av ett medlemskap.

Läs mer
Nu ska Byggnads vända medlemsutvecklingen
Nyårssmockan som dubblade kostnaden
Tre nya medlemmar om varför de gick m
ed i facketVilka argument brukar du lyfta fram?
– Jag brukar främst prata om solidaritet. De som jag pratar med kommer nästan alltid från små firmor och de har oftast bra kontakt med sin chef. De har inte de problem som kan dyka upp på större firmor. Då brukar jag säga att det kanske inte händer just dig något men du måste tänka på dina kollegor på andra företag som kanske inte får sin lön utbetald.
Tycker du att solidaritetstanken har försvunnit i facket?
–  Jag tycker att den har bleknat.
Hur tycker du det fackliga engagemanget är generellt?
– På min arbetsplats pratar vi ganska mycket om fackliga frågor, men det beror till stor del på mitt eget intresse. Jag vill ha diskussioner, speciellt om arbetsmiljö och jämställdhet. Men om jag inte tar upp någon fråga så gör inte mina kollegor det heller förrän de har något konkret problem eller fråga. Då vänder de sig till mig. Annars är det inte jättemycket fackligt intresse.
Vad beror det svala intresset på?
–  Jag tror att det beror på okunskap. Jag vet hur pass enkelt det egentligen är att kunna påverka och göra skillnad. Det borde fler göra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det krävs mer solidaritet"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig