info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Det kan bli värre än under 90-talskrisen”

Varslen duggar nu tätt i byggbranschen. Under några veckor har flera tusen byggnadsarbetare fått veta att de blir av med jobbet. - Vi uppskattar att nivån snart kommer att vara uppe på 10 000 varslade, säger Thomas Gustavsson, andre ordförande på Byggnads.

Om varslet mot de 10 000 blir verklighet kommer arbetslösheten bland byggnadsarbetarna i landet hamna en bit över 10 procent. I dag är 3,4 procent utan arbete.
– Det ser väldigt mörkt ut. Senast i går fick jag höra att de stoppat ett byggprojekt i Göteborg där de helt enkelt bara dragit presenningar över byggnaden i väntan på bättre tider. Det brukar vara lite ljusare i större städer med i Göteborg fruktar de en arbetslöshet på omkring 15 procent i vinter, säger Thomas Gustavsson.
Under krisen i början av 1990-talet var det massarbetslöshet bland landets byggnadsarbetare. Om arbetslösheten nu stiger upp till cirka 10 procent så är det ändå en lägre nivå än under krisen på 90-talet.
– Problemet är att vi inte vet hur konjunkturen utvecklar sig. Kommer det inte något stödpaket med rot-bidrag, satsningar på miljonprogrammet och infrastrukturbyggen så kan det bli värre än på 90-talet. Speciellt om den finansiella krisen håller i sig, säger Thomas Gustavsson.
Ett problem för branschen, efter en rejäl sättning i byggandet, är att det tar lång tid att få upp aktiviteten igen.
– Branschen har en lång startsträcka. Det tar tid med bygglov och projektering. Därför skulle det vara bra med ett beslut i riksdagen om ett rot-bidrag. De jobben går snabbt att få igång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Det kan bli värre än under 90-talskrisen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig