info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Offren för hissolyckan i Sundbyberg – det här vet vi

Fem personer från två olika bolag miste livet när bygghissen störtade den 11 december. Det här är vad vi vet om byggnadsarbetarna som omkom i hissolyckan.

Det här vet vi om de omkomna i hissolyckan i sundbyberg.
Fem byggnadsarbetare miste livet i hissolyckan i Sundbyberg den 11 december. En av dem var 25-årige Bashir. Foto: Ivar Andersen, privat (montage)

Serheii, ukrainsk medborgare, 60-årsåldern

Arbetade åt underentreprenören Nordecon med bland annat snöröjning. Nordecon uppger att mannen för fem–sex år sedan arbetade åt företaget under en period. Serhei hade varit gift med sin hustru i över 20 år. Hon läste SFI medan han försörjde dem. De drömde om att tillbringa ålderns höst tillsammans i Sverige.

Det kom tidigt uppgifter om att han jobbat utan avtal, något vd:n för Nordecon, Heigo Sepp, dementerade för Byggnadsarbetaren: ”Alla papper är i ordning.” Senare har framkommit att företaget varken ordnat ID06-kort eller ett skriftligt anställningsavtal.

LÄS MER: Allt om hissolyckan i Sundbyberg

Oleksandr, ukrainsk medborgare, 40-årsåldern 

Arbetade åt underentreprenören Nordecon med bland annat snöröjning och övertäckning av arbetsytor. Ska ha saknat nära anhöriga i Sverige. Ensam son till föräldrar som är kvar i Ukraina. Hade enligt Nordecon arbetat åt bolaget tidigare. Ska enligt uppgift ha saknat anställningsavtal, vilket förnekas av Nordecon på samma sätt som ovan.

Minnesstund för dödsoffren i hissolyckan i Sundbyberg.
Fem personer omkom i hissolyckan. På onsdagen anordnades flera minnesstund utanför olycksbygget i Sundbyberg.

Rysk medborgare, 50-årsåldern

Anställd av Nordecon. Rysk medborgare från delrepubliken Dagestan som bott och arbetat i Sverige under lång tid. Fick permanent uppehållstillstånd 2017 efter att i flera år ha jobbat åt ett bolag med samma ägare som Nordecon. Fungerade som arbetsledare åt de bägge ukrainska männen.

– Han var jättesnäll och en bra far, säger en av den omkomnes vänner till SVT.

Den afghanske medborgaren Bashir, 25 år, dog i hissraset i Sundbyberg.
Bashir hade bytt stomme på Stadsteatern i Kulturhuset och gjutit väggar i Förbifart Stockholms tunnlar.

Bashir, afghansk medborgare, 25-årsåldern

Kom till Sverige som ensamkommande flykting 2015 och försörjde flera anhöriga i hemlandet Afghanistan. I somras gifte sig Bashir med en kvinna från hembyn. 

– Han var väldigt glad över det, pratade mycket om det och visade bilder på sin fru, säger vännen Linus Ericsson.  

Det fanns en hotbild mot honom i Afghanistan och av säkerhetsskäl fick vigseln genomföras i ett grannland, men Bashir hoppades att han snart skulle kunna återförenas med hustrun i Sverige. Bara några veckor innan dödsolyckan ansökte han om svenskt medborgarskap. 

Bashir var sedan två år anställd av stombolaget Rosell Prefab, vars företrädare i Expressen beskriver honom som ”en högt uppskattad kollega och vän”· Tidigare hade han bland annat bytt stommar på Stadsteatern i Stockholm och gjutit tunnelväggar på vägprojektet Förbifart Stockholm.  

Bashir var medlem i Byggnads och ville att allt skulle gå rätt till på arbetsplatsen. För vännerna hade han berättat om bygget i Sundbyberg.  

 – Han sa att han var orolig för att skada sig. Det säger man ju inte ur tomma intet, då kommer det från något, säger Linus Ericsson.  

Själv hade Bashir en vit anställning på en firma med kollektivavtal. Men han såg att alla på arbetsplatsen inte hade samma villkor. 

– Han var upprörd över att de inte fick skyddsutrustning. Där fanns en orättvisa, säger Linus Ericsson. 

LÄS MER: ”Det är tragiskt att behöva säga att jag inte är förvånad.”

Anton Runsvik, 26 år

Hemmahörande i Matfors utanför Sundsvall. Var anställd i ett bolag från Hudiksvall men jobbade som inhyrd åt Rosell Prefab i Sundbyberg. 

– Han är vårt ansvar. Vi har jobbat med honom väldigt länge, i många år, säger företagets ägare Lars Göran Rosell till Expressen.    

Spelade länge innebandy för Vattjoms IK.Hade det största hjärtat både på och av planen”, skriver föreningen i en minnesruna.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Hissolyckan i Sundbyberg

Klockan 09.43 på måndagsmorgonen den 11 december kom larmet om att en bygghiss rasat i Ursvik i Sundbyberg, norr om Stockholm.

Fem personer har bekräftats omkomna i olyckan. Tre av dem jobbade för underentreprenören Nordecon, två för stomföretaget Rosell Prefab.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om flera fall av arbetsmiljöbrott: Fem fall av vållande till annans död och två fall av framkallande av fara för annan.

Olyckan utreds dessutom av Statens haverikommission.

Det är Andersson Company som byggt 177 bostäder i projektet Ursviks Torn.

Andersson Company har haft totalentreprenaden. Den ursprungliga beställaren Magnolia bostad har sålt projektet vidare till CBRE Investment Management.

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Offren för hissolyckan i Sundbyberg – det här vet vi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig