info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Det är mycket freestyle"

Trädgårdsanläggning är en lagsport. Inför yrkes-EM har Rasmus Westlund och Simon Johansson lärt sig varandras starka sidor och slipat på samarbetet.

De flesta tävlingarna i yrkes-EM går ut på att lösa ett tekniskt problem eller följa en skiss så exakt som möjligt. Trädgårdsanläggarna ska också visa att de behärskar hantverksmomenten men måste dessutom visa prov på kreativitet. De svenska deltagarna Rasmus Westlund och Simon Johansson, bägge 20 år, får själva placera ut växter efter eget tycke och domarna kommer att titta på estetiskt helhetsintryck.
‒ Det är mycket freestyle med växterna. Det ska bli intressant, vi vet inte ens vad vi kommer att få för växter än, säger Rasmus Westlund.

En lagsport

Trädgårdsanläggning utmärker sig också genom att deltagarna tävlar i lag. Efter att ha blivit uttagna till yrkeslandslaget i somras har Rasmus Westerlund och Simon Johansson laddat upp för mästerskapet genom att slipa på samarbetet.
‒ Vi har tränat ihop och kommit fram till vem som är bra på vad, säger Simon Johansson. Jag kommer att göra mest trä medan Rasmus gör mest sten. Det kreativa kommer vi att göra ihop, då kör vi det som bägge tycker är snyggt.

Fördel av hemmaplan

Simon Johansson förutspår att konkurrensen kommer att bli hård.
‒ Det kommer nog att vara väldigt många duktiga lag men vi har förutsättningar att komma högt. Vi är i Sverige och kommer arbeta med material vi är vana vid. Tror det är en fördel att vi är på hemmaplan.

Yrkes-EM, eller Euroskills, äger rum i Göteborg den 1‒3 december. Det är första gången en internationell yrkestävling arrangeras på svensk mark.
500 deltagare från 33 länder kommer att tävla i 35 olika yrken. Det svenska yrkeslandslaget består av 31 personer varav nio kommer från byggbranschen.
Som värd för mästerskapet står Worldskills Sweden, ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Det är mycket freestyle"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig