info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Den striden måste vi ta"

Byggnads har i dag, lördag, sagt nej till medlarnas bud gällande byggavtalet. Man uppger att budet angrep lönesystemen.

Klockan elva i dag på lördagsförmiddagen tog Byggnads och Sveriges Byggindustrier emot ett bud från medlarna om hur det nya byggavtalet ska se ut. Men nu har Byggnads sagt nej till detta bud. Det betyder att risken ökar för att det blir strejk på tisdag, då Byggnads varsel gällande avtalet bryter ut.

”Frontalangrepp på lönesystemen”

I pressmeddelandet från Byggnads uppges att budet innehöll ett frontalangrepp på lönesystemen.
– Ackordslönerna är ett fundament för hela byggbranschen och är både arbetsgivarnas och byggnadsarbetarnas möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatsen. Vi har ett unikt system som har varit väldigt gynnsamt för branschen i många år och det är värt att bevara, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande enligt pressmeddelandet.
Frågan om lönesystemet har varit central i avtalsrörelsen. Sveriges Byggindustrier har drivit att man ska ta bort prestationslön som huvudlöneform i avtalet.

”Maktkamp inom LO”

Sveriges Byggindustrier accepterade medlarnas bud i dag.
– Vi beklagar att Byggnads väljer att förkasta medlarnas bud. Medlarna har lagt ner mycket tid och kraft på att hitta en lösning som är bra för båda parter, säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind enligt ett pressmeddelande.
Han hävdar att Byggnads i och med detta säger nej till en låglönesatsning, en förbättrad jämställdhet, integration och en förbättrad arbetsmiljö. Han uppger också att arbetsgivarna tillmötesgått Byggnads i ackordsfrågan.
– Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vem som sätter lönenivån. Vad 6F och Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer, säger han.
Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i stället att Byggnads gick in i avtalsrörelsen med viljan att diskutera framtidsfrågor tillsammans med arbetsgivarna, så som låglönekonkurrens och rekrytering till branschen.
– Istället har vi möts av en motpart som vill ta hela makten över våra löner. Den striden måste vi ta, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i uttalandet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Den striden måste vi ta"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig