info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Delägare uppsagda efter inbrott

Två lettiska delägare i kommanditbolaget Euro4Work greps före midsommar av polis i Gimofors sedan de gjort inbrott i två fritidshus. Byggnads anser att Euro4Works delägare är att betrakta som anställda och försätter företaget i blockad den 5 juli.

De två lettiska byggnadsarbetarna hade fått kontakt med en kund, Flexible House, genom företaget Euro4Work. De skulle bygga om ett torp i Gimofors på gränsen mellan Medelpad och Jämtland.
Den 21 juni, bara dagar efter det att de hade anlänt till arbetsplatsen, greps de av polis, misstänkta för två inbrott där bland annat en video och ett makaronpaket blivit bytet.

Enligt Mats Björnsson, som driver bemanningsföretaget Euro4Work, blev de båda delägarna avförda från ägarlistan direkt när misstankarna blev kända.
– Vi har en sådan klausul i kontraktet. Om de skadar företaget blir de avförda från ägarlistan, säger han.
Delägarna i Euro4Work letar enligt Mats Björnsson själva efter sina kunder via företagets hemsida på Internet. Faktureringen görs sedan av delägarna vi samma hemsida och taxan är minst 11 euro, cirka 100 kronor, per timme. Mats Björnsson har tidigare sagt att han uppmanar delägarna att ta med sig konserver hemifrån när de tar jobb i Sverige.
I Gimofors handlade det om två nya delägare, som hade uppgivit att de arbetat som byggnadsarbetare i Lettland och med det som grund accepterats som delägare. Det var Mats Björnsson som hade förmedlat kontakten med Flexible House eftersom det var delägarnas första jobb.

Byggnads anser att delägarna i Euro4Work är att betrakta som anställda i företaget och kräver därför kollektivavtal. Man hävdar att företaget står för verktyg, transporter och också för en stor del av faktureringen. Kraven på avtal har tillbakavisats och förbundet har därför beslutat att sätta samtliga arbetsplatser i blockad. Blockaden träder i kraft den 5 juli.
Enligt Mats Björnsson handlar det om ett 40-tal delägare hos cirka 20 kunder. Delägarna kommer framför allt från Estland och Lettland men också från Sverige, Polen och Ungern.

Mats Björnsson uppger att Euro4Work tar 18 procent av kontraktssumman i avgift för den service man tillhandahåller samt för försäkringar. Han medger att det är ett problem för företaget att man inte kan garantera jobbens utförande eftersom man inte känner de som blir delägare.
Mats Björnsson ställer den här veckan samman en skrivelse till organisationen Bemanningsföretagen för att få hjälp med att reda ut kraven på kollektivavtal.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Delägare uppsagda efter inbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig