info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De vill ta bort inflytande på lön"

Man vill ta bort de anställdas inflytande gällande löner. Det hävdar Byggnads avtalssekreterare apropå BIs avtalskrav. På vvs-sidan ställer han sig frågande till krav om mindre arbetstidsförkortning.

Under måndagen och tisdagen har Byggnads växlat yrkanden med Sveriges Byggindustrier och Vvs-företagen inför förhandlingar om nya kollektivavtal. Här kommenterar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin arbetsgivarnas krav.
Vad har du att säga om kraven ni fick från BI gällande byggavtalet?
– Det är ju framför allt att man vill skapa a- och b-lag på svensk arbetsmarknad och att man vill ta bort allt inflytande för de anställda på arbetsplatsen gällande löner och sådana saker.
På vilket sätt menar du att allt inflytande försvinner?
– Att man vill införa månadslön. Därmed kan man inte vara med och påverka sin lön och ha ett inflytande över produktionen.
Arbetsgivarna listar en lång rad sätt som de tycker ackordet är dåligt på. Vad är viktigast för er i att ha ackordet?
– Vår uppfattning är att på de arbetsplatser där man har ackord har man en bättre ordning, man har bättre styrning på vad som ska utföras och när det ska utföras. Vi får vara delaktiga i det och påverka arbetssituationen, arbetsmiljön är också viktig i den frågan.
Vad i BIs krav är helt omöjligt för er att tänka er att ni skulle mötas i?
– Jag vill inte gå in för mycket i det. Vi har precis fått det.
Finns det något i deras yrkanden som du tycker är bra?
– Jag vill inte gå in på det heller. Vi ska träffas i morgon och då måste vi ställa ett antal följdfrågor om deras yrkanden.

Kritisk till ny anställningsform

När Torbjörn Hagelin hävdar att arbetsgivarna vill skapa ett a- och ett b-lag på arbetsmarknaden syftar han på Sveriges Byggindustriers förslag om en ny anställningsform, introduktionsanställningar, för långtidsarbetslösa och nyanlända.
Lönerna skulle ligga på 16000-17000 kronor i månaden.
– Man vill använda de här människorna i en stundande högkonjunktur och sedan när vi gå ner i eventuell lågkonjunktur då är de förverkade, säger Torbjörn Hagelin.
Han ställer sig frågande till vad det är för uppgifter de ska göra och vilken erfarenhet de ska få av det.
Nu väntar fortsatta förhandlingar mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier under kommande veckor.
– Vi står väldigt långt ifrån varandra, precis som vi gjort de senaste tio till femton åren, sammanfattar Torbjörn Hagelin.

Läs mer: Följ hela Byggnadsarbetarens avtalsbevakning här

”Vi har betalat med löneutrymme”

Under tisdagen utväxlade Byggnads också avtalskrav med Vvs-företagen, gällande teknikinstallationsavtalet vvs och kyl. Torbjörn Hagelin säger att han blev lite förvånad över att Vvs-företagen inte föreslog frysta grundlöner eller lägstalöner, och heller inte hade med några anställningsformer av samma slag som Sveriges Byggindustriers introduktionsanställningar.
– Det som jag kanske studsar lite på är att man säger att man vill ta bort arbetstidsförkortning för att det kostar så mycket för företagen. Men vi har faktiskt betalat det själva av löneutrymmet, säger han.

Frågor om lärlingar

Byggnads och Vvs-företagen ska träffas igen på fredag för att gå igenom respektive sidas yrkanden noggrannare. Byggnads kommer komma till mötet med frågor gällande bland annat hur Vvs-företagen tänker med sitt förslag om ändrade anställningsvillkor för lärlingar.
Gällande Byggnads egna yrkanden på respektive avtalsområde säger Torbjörn Hagelin:
-Det vi har lyft fram är ju ordning och reda, jämställdhet och mångfald och återväxten i branschen. Och naturligtvis inflytandefrågorna på våra lönesystem och arbetsmiljön ligger ju i det.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De vill ta bort inflytande på lön"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig