info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De hotade skicka hem oss"

Byggnadsarbetaren har pratat med tre av de svetsare som lurats på lönen av det lettiska byggföretaget Metto Jumti. Företaget lovade en lön på 158 kronor i timmen, både till de anställda och till Byggnads, men den verkliga lönen blev 16 kronor i timmen.

De lettiska svetsarna Ernest Bostanov, Igor Bluka och Andreij Lebjedev sitter i Byggnads lokaler i Malmö. Via telefon, och med hjälp av tolk, svarar de på Byggnadsarbetarens frågor.

Vad lovade Metto Jumti er för lön?

– När jag blev erbjuden jobbet sa man att skolbygget i Stora Hammar utanför Vällinge skulle ta två månader. När jag väl var på plats och kunde se ritningarna upptäckte jag att bygget var mer omfattande och att jag behövde fler män. De sa att det inte var något problem, allt skulle fixas och vi skulle bara börja jobba. Vi fick ett anställningskontrakt på 1,15 lvl (cirka 16 kronor) i timmen, säger Ernest Bostanov.

Ville skriva avtal

Inför bygget ringde en man, som representerade Metto Jumti, upp Roland Ljungdell, ombudsman på Byggnads i Malmö. Han ville skriva kollektivavtal med Byggnads, vilket också skedde. Byggnads fick även träffa Ernest Bostanov och hans kollegor. Men strax innan svetsarna skulle träffa Byggnads fick de ett samtal från Metto Jumtis kontor i Lettland.
– De sa till oss att säga till Byggnads att vi tjänade 158 kronor i timmen plus traktamente, säger Ernest.
När han och hans kollegor fick sin första utbetalning för perioden 21 juni till 14 juli stämde inte beloppet.
– Jag ringde upp företaget i Lettland och sa att jag fått för lite i lön. De sa att jag inte skulle oroa mig, att pengarna var på gång. Därefter fick jag ytterliggare en mindre summa, men sen slutade pengarna att komma, säger Ernest Bostanov.

Fick inte pengar

Andreij Lebjedev säger att han i stort sett inte fått några pengar alls.
– Jag arbetade två månader åt Metto Jumti i Göteborg och sen en månad i Stora Hammar, men jag har inte fått mina pengar.
När de klagade hos Metto Jumti fick de svaret att om de gick till Byggnads, där alla tre är medlemmar, skulle de skickas hem dem till Lettland igen. Men via sms och telefonsamtal tog de ändå kontakt med Byggnads. Från och med i torsdags har Byggnads i Skåne satt det lettiska byggföretaget Metto Jumti i blockad.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De hotade skicka hem oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig