info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De fixade lön till lurade OS-byggare: "Stora summor"

Sydkoreanska byggfacket jobbade hårt inför vinter-OS. Till slut lyckades de ordna löner till obetalda OS-arbetare.

– Det var väldigt stora summor, säger Kyung Shin Kim, på besök på Byggnads kongress i Göteborg.

Eun Seok Cho och Kyung Shin Kim från det sydkoreanska byggnadsarbetarförbundet var på besök i Göteborg. Foto: Johan Fyrk

Byggnads har i år många internationella gäster på kongressen på Clarion Hotel Post i Göteborg. I vimlet möter vi Eun Seok Cho och Kyung Shin från det sydkoreanska byggfacket. Duon är glatt överraskad över det aktiva deltagandet och debatterna bland sina svenska kollegor.

– Det är så många som är involverade i diskussionerna på kongressen. Jag är också väldigt imponerad av hur Byggnads jobbar för social rättvisa, inte bara för fackmedlemmar utan även för mänskliga rättigheter och för att minska löneskillnader i samhället, säger vice ordföranden Kyung Shin Kim.

Hon berättar att situationen för byggnadsarbetare är tuff i hennes hemland, där en genomsnittlig arbetare gör mer än 2 600 timmar varje år. Samtidigt stagnerar lönenivåerna i takt med att allt fler får osäkra anställningar.

– Många har kontraktsanställningar och det är ett av de problem som vi försöker att lösa, säger Kyung Shin Kim.

Vinter-OS i Pyeongchang i år blev en sportslig fullträff. Men det fanns en mörk baksida. Rapporter om skenande priser och hård stress var många före spelen. Enligt Kyung Shin Kim byggdes OS-arenorna på väldigt kort tid, vilket gjorde att många arbetare dog och skadades. Andra blev lurade på lönen.

– Vi gjorde några kampanjer med BWI (Internationella byggfacket) och Byggnads för att visa vilka problem som fanns. I regionen där OS hölls kunde vi organisera fler arbetare och en ny avdelning etablerades där, säger Kyung Shin Kim med glädje i rösten.

Hon berättar att det sydkoreanska byggfackets arbete gav frukt.

– Vi kunde lösa problemet med löner. Det var väldigt stora summor som arbetarna fick tillbaka. Vi kunde också göra situationen bättre när det gäller säkerhet, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De fixade lön till lurade OS-byggare: "Stora summor"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig