info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"De borde ha fått erkännandeintyg"

Byggnads stämmer ett företag i Skåne till Arbetsdomstolen. Byggnads anser att arbetsgivaren försökt undvika validering av arbetarnas yrkesutbildningar.

Stämningen till Arbetsdomstolen gäller 18 arbetstagare från Polen. Enligt Byggnads är de ”skilled workers”, dvs de har formella yrkesutbildningar från sitt hemland, samt minst två års erfarenhet i yrket. Arbetarna utförde grundläggningsarbeten i kvarteret ”Malmö Live” från augusti 2012 till februari 2013. De var anställda i ett företag som var underentreprenör åt Skanska.

Validering av yrkesutbildning

Enligt Byggnads har det polska företaget i en tidigare förhandling åtagit sig att ombesörja en validering av arbetarnas yrkesutbildningar. Detta för att få ett erkännandeintyg, som jämställs med svenskt yrkesbevis. Men i stället har bolaget, enligt Byggnads stämning, förmått arbetstagarna att underteckna en handling där de säger att de inte står till förfogande för validering. Därmed kunde bolaget betala arbetarna en lägre lön, i enlighet med den lokala överenskommelsen. I november 2013 kom parterna överens om en tidlön på 177 kronor i timmen. Eftersom arbetarna inte hade yrkesbevis, fick de 88 procent av denna tidlön, dvs 155 kronor i timmen.

Kräver 800 000 kronor

Byggnads vill att Arbetsdomstolen förpliktigar bolaget att betala ett allmänt skadestånd till Byggnads på 800 000 kronor för kollektivavtalsbrott. Företaget är med i Sveriges Byggindustrier och bundet av byggavtalet. Beloppet bygger delvis på Byggnads egna beräkningar, av hur stor vinst arbetgivaren beräknas ha gjort när man avstod från att betala full timlön till arbetarna under byggtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "De borde ha fått erkännandeintyg"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig