info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

De bor i containrar: ”Folk stannar hela tiden och kollar”

Du kanske har sett husen på Youtube under en gassande sol i sydliga länder. Men när Linda Ulfsdotter och hennes make Thomas Jacobsson bestämde sig för att använda containrar som byggmaterial i kalla Sverige var de först ut.

När Linda Ulfsdotter och hennes familj funderade på att flytta från radhuset i Nacka var tanken först inte att bygga ett eget hus. Linda Ulfsdotter är engagerad i miljöfrågor ville inte använda nya material. Då kom maken Thomas Jacobsson att tänka på hennes fascination för containerhus.

– Jag tycker containerhus är coola och hade en mapp med sådana på Pintrest. Jag gillar sånt som är utanför boxen. Då sa min man ’men containerhus då?’, berättar Linda Ulfsdotter.

Läs också Har du varit där? – 4 konstgjorda öar som rest sig ur havet

Redan samma kväll hittade de en tomt vid en sjö där de tittat på hus tidigare. Tomten var billig eftersom den var svår att bygga på med mycket berg som inte fick sprängas bort. Här kom arkitekten Måns Tham in i bilden.

– Det finns en ganska liten plattform att bygga på med en ravin bakom, så Måns har ritat ett hus som är mindre på undervåningen än övervåningen. Han kallar det ett svävande Tetris, för delar av övervåningen står på pelare. Det är anpassat efter formen på berget.

Det har tagit tre år att bygga ”Tetris”. Under tiden har familjen – som utöver Linda och Thomas består av tre barn och en hund – bott i en barack på 20 kvadratmeter. Mycket av jobbet har de gjort själva. Och det har inte funnits något att utgå ifrån, de har fått testa sig fram.

– Det var ingen som hade byggt med containrar i kalla länder, så ingen kunde säga hur man skulle göra. Vår arkitekt kände till ett hus i Seattle och försökte få reda på något därifrån, men fick inte kontakt. Så det var ju en stor utmaning.

Under tiden som bygget fortskridit har ett containerhus byggts i Norrtälje, men det är ett fritidshus. Det ställs helt andra energimässiga krav på ett permanentboende.

– Det var ju en stor utmaning med isoleringen. Det blev svårare än vi hade koll på.

Allt löste sig dock till slut, och nu hoppas Linda Ulfsdotter kunna inspirera andra att bygga med sjöcontainrar.

– Nu har vi visat att det går, även med de högt ställda energikrav som finns. Bara företag börjar förstå sig på hur man kan bygga det här så tror jag absolut att det kommer efterföljare.

Containrarna är inte det enda som är återvunnet i huset. Eftersom Thomas kör kranbil för ett rivningsföretag har han kunnat ta med sig mycket material hem som annars skulle gått till spillo.

– Ett exempel är de båda trapporna. En är från en militärförläggning och det andra från ett kontor.

För ett par veckor sedan var det dags för inflyttning och familjen har fått byta ut byggboden mot det nya huset på 150 kvadratmeter. Och det är ett hus som väcker uppmärksamhet.

– Folk stannar hela tiden och kollar, ’Vad är det för galningar?’ liksom. Det är roligt. Det är ju helt klart inte ett hus som alla andra.

arrow_forward Senaste nytt