info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

De blev årets bästa och sämsta byggen

En golvrenovering i Råsunda, Solna har av tidningen Byggnadsarbetaren utsetts till årets bästa byggarbetsplats. Till årets sämsta utsågs en byggarbetsplats vid SSAB i Luleå.

Det vinnande bygglaget från Skanska Hus i Stockholm har bytt golv i Solna. De har haft stor frihet att bestämma och lägga upp sitt jobb. De har haft en bra arbetsmiljö och gjort många uppfinningar som räddar kroppen. För att minimera jobb på knä har laget inlett ett samarbete med en verktygsleverantör. De har nu till exempel en såg på skaft, så att de kan såga upp golv stående. Här finns många åtgärder mot damm. Arbetarna har arbetsrotation och tillgång till naprapat.

Till årets sämsta bygge utsågs renoveringen av ugnarna vid SSAB:s koksverk i Luleå. Här har det varit många problem. Byggnadsarbetarna har arbetat i en extrem miljö, med hetta och farliga ämnen. En av arbetarna dödades då han föll sju meter ner i en ugn. Under hösten upptäcktes att det fanns avtal om rena slavlöner som gav som mest 13-18 kronor i timman, långt från de löner facket förhandlat fram. Upptäckten slutade med en uppgörelse om mångmiljonbelopp till arbetarna.

Byggnadsarbetaren har varje år en genomgång, där man utser årets bästa och sämsta byggarbetsplats. I år var totalt åtta byggen nominerade, fyra i varje grupp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: De blev årets bästa och sämsta byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig