info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Datorlösa utestängs från jobbförmedling

Den som vill arbeta på Botniabanan kan anmäla sig till AF Botnias databas på Internet. Men cirka en tredjedel av Byggnads medlemmar saknar Internet i hemmet. Och AF Botnia saknar telefonnummer.

– Jag tycker inte det är rimligt att lägga upp en arbetsförmedling på det sättet. Alldeles för stora grupper stängs ute. Man skapar en informationsklyfta i samhället, säger Sven Nelander, utredare på LO som gjort flera undersökningar av LO-medlemmarnas datoranvändning.
Undersökningarna visar att ungefär en tredjedel av de LO-anslutna männen saknar tillgång till Internet. Ungefär samma siffror gäller för Byggnads medlemmar.

Byggnadsarbetaren gav två anställda på nummerupplysningen Eniro i uppdrag att hitta AF Botnias telefonnummer. Ingen av dem lyckades. En byggnads- eller anläggningsarbetare som vill lägga in sig som arbetssökande hos AF Botnia är helt beroende av någon sorts tillgång till Internet.
– Men det är inte bara tillgången som spelar roll. Den här tekniken är fortfarande i en ingångsfas. Många är osäkra på hur man använder Internet även om de har tillgång till det, säger Sven Nelander.

Chef för AF Botnia är Lars-Göran Tängman. Han håller med om att det blir krångligare att anmäla sig för folk som saknar Internet. Men han påpekar att hjälp finns att få hos de lokala Arbetsförmedlingskontoren.
– Vår tanke är att arbetssökande ska vända sig till sin lokala arbetsförmedling. Där kan de få hjälp med att lägga in sig i databasen, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Datorlösa utestängs från jobbförmedling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig