info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Danskar vill stoppa illegalt arbete med ny lag

I Danmark anlitar arbetsgivare byggjobbare från Östeuropa för 20-35 kronor i timmen.

Tidningen Byggnadsarbetaren har i en rad artiklar uppmärksammat flera fall där illegal arbetskraft utnyttjats på ett liknande sätt i Skåne.
– Det här är ett växande problem även i den danska byggbranschen. Arbetarna kommer framförallt från de baltiska länderna och Ryssland, säger Britt Mulbjerg, medarbetare på den fackliga tidningen Trae & Byg.
Den danska regeringen förbereder nu ett lagförslag, som går ut på att det ska bli 8-10 gånger högre bötesstraff för de arbetsgivare som ertappas med att utnyttja illegala invandrare som arbetskraft.
Idag är beloppet bara 850 kronor per illegal arbetare, något som fått det danska byggfacket att protestera.
Det är den socialdemokratiske ministern Thorkild Simonsen som ligger bakom förslaget om hårdare bötesstraff. Han överväger också att ändra reglerna så att det i fortsättningen blir lättare för de danska myndigheterna att beslagta arbetsgivarens förtjänst.
I Sverige leder brott mot utlänningslagen till böter eller fängelse i högst ett år för arbetsgivaren. Fängelse utdöms endast när omständigheterna är ”försvårande”.
Förutom böter eller fängelse kan den skyldige dömas att betala en straffavgift på 18 200 kronor per illegal arbetare och arbetstillfälle.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Danskar vill stoppa illegalt arbete med ny lag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig