info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Danska gesällprov på svensk byggmässa

Genom att lära av Danmark kan vi få ett mer varierat byggande i Sverige. Samtidigt hoppas danskarna kunna pressa byggpriserna genom att lära av svenskt prefab.

Sedan ett år tillbaka samarbetar tre gymnasieskolor i Skåne med tre av sina motsvarigheter i Danmark. På byggmässan Sydbygg i Malmö fick svenska och danska byggelever pröva på varandras byggande.
Elever från Mölledalsgymnasiet fick pröva på att göra danska examensarbeten, svennepröve. Danska och svenska byggelever byggde tillsammans en svensk lekstuga.
Med lekstugebyggandet och de danska examensarbetena vill de visa på skillnaderna mellan svenskt och danskt byggande.
– I Danmark har de en mer hantverksmässig utbildning än vad vi har i Sverige, säger Kjell Hansson, yrkeslärare på Mölledalsgymnasiet i Malmö.
I Sverige blir det gärna lite väl teoretiskt. För mycket av utbildningen går ut på att skaffa sig behörighet till högskolan, tycker många yrkeslärare.
Erik Mortensen från Köpenhamn och Conny Kristensson från Malmö, båda blivande murare, byggde tillsammans en bit av en murad vägg, kallad korsförband med stående rullskifte. Det är en examensuppgift – svennepröve – för blivande murare i Danmark.
I Danmark måste blivande hantverkare klara av sitt svennepröve innan de blir godkända i skolan. Det är ett stort steg för unga byggnadsarbetare, lika viktigt som uppkörning i bilskolan.
I Sverige har liknade examensuppgifter hittills endast prövats i vvs-utbildningen.
Lasse Jacobsen från Köpenhamn och Andreas Persson från Malmö byggde tillsammans en stomme till ett korsvirkeshus. Tappar och infällningar av är något som blivande danska timmermän måste behärska när de gör sitt svennepröve.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Danska gesällprov på svensk byggmässa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig