info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dansk Lavalkonflikt oroar Byggnads

Det danska byggfacket Fackligt Faelles Forbund (3F) har satt ett polskt och ett danskt byggföretag i blockad efter att företagen vägrat teckna kollektivavtal. I ett pressmeddelande skriver Byggnads ordförande Hans Tilly att detta är ett fall där man "tydligt kan se konsekvenserna av Lavaldomen."

Det danska byggföretaget Trekroner Penthouse bygger lägenhetshus i Valby i Danmark. Företaget har i sin tur hyrt in det polska byggföretaget Tomis Enterprise. När fackförbundet 3F ville teckna avtal med Tomis Enterprise sa de blankt nej. Även Trekroner Penthouse, som 3F ser som det polska företagets arbetsgivare, vägrar att teckna avtal. Detta trots att 3F erbjuder ett avtal anpassat efter Lavaldomen. 3F Har nu satt de båda byggföretagen i blockad.

I ett pressmeddelande skriver Byggnads ordförande Hans Tilly och Christer Wälivaara, Generalsekreterare i Nordiska Byggnads- och träarbetarfederationen (NBTF), där även Hans Tilly är ordförande, att ”Vi kan i detta fall tydligt se konsekvenserna av Lavaldomen.”

Författarna menar att när ett polskt bolag som tillfälligt arbetar i Danmark, och som med Lavaldomen i ryggen vägrar teckna avtal, blir konsekvenserna att de danska kollektivavtalen sätts ur spel, och att de polska arbetarna får arbeta under otrygga förhållanden.

Enligt pressmeddelandet försöker bolagen att gå runt blockaden genom att köpa byggmaterial från företag i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dansk Lavalkonflikt oroar Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig