info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dammiga glasullskivor gav klåda

Två snickare i Borlänge har klagat hos Byggnads i Dalarna över att de glasullskivor de använde vid renoveringen av en villa dammade onormalt mycket.

Dammet orsakade klåda och ont i halsen. Skivorna, som tillvarkats hos företaget Gullfiber, innehöll 70 procent återvunnet material. Snickarna misstänkte att det var detta som gjorde att skivorna dammade. Men att återvinningsmaterial skulle leda till ökat dammande förnekas av Klas Partheen, miljöinformatör på Gullfiber.
– Vi har 70 procent återvunnet material i all vår glasull. Det är framför allt tomglas från Svensk Glasåtervinning som vi köper och smälter ner, säger han.
Istället tror Klas Partheen på Gullfiber att det var andra omständigheter som gjorde att glasullen dammade extra mycket.
– Om det är utrymmen där skivorna inte passar så måste man kanske skära mycket i skivorna och då dammar de naturligtvis mer. På vintern kanske man stänger till alla öppningar där man jobbar och då kan det också upplevas att skivorna dammar mer. Örjan Mört på Byggnads i Dalarna vill att någon gör ett dammtest på de aktuella glasullskivorna.
– Problemet är att bygget är färdigt nu, så frågan är vem som skulle vara intresserad av att göra en sådan mätning, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dammiga glasullskivor gav klåda

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig