info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dåliga avtal om företagshälsa

Majoriteten av avtalen om företagshälsovård är helt otillräckliga, visar en genomgång Byggnads avdelning i Göteborg har gjort.

-Standarden är katastrofalt låg, enligt regionala skyddsombudet Jan Thell.
Arbetsmiljöavtalet mellan byggarbetsgivarna och Byggnads började gälla 1996. Enligt avtalet har byggnadsarbetare rätt till företagshälsovård. På Byggnads i Göteborg har man sedan en tid granskat bransch för bransch vad företagshälsovårdsavtalen egentligen innehåller, det vill säga vilken service byggjobbarna får. Uppskattningsvis rör det sig om tusentals avtal som gåtts igenom, framförallt på mindre och medelstora företag.
–En majoritet av avtalen uppfyller inte ens de mest elementära krav som man kan ställa, säger Jan Thell.

Han har med ledning av arbetsmiljöavtalets uppgörelse satt upp tre kriterier som ska vara uppfyllda, för att ett avtal ska få godkänt. Det ska innehålla;
1) Förebyggande arbete för att hindra skador, med rådgivning inom hälsa, arbetsmiljö och säkerhet.
2) Hälsoundersökning minst vart tredje år.
3) Att kunskapen från hälsoundersökningar förs tillbaka till företaget och arbetsplatserna, så att dessa kan förbättra hälsoläget.
En överväldigande majoritet saknar dessa sammanlagda tre kriterier. Åtskilliga byggnadsarbetare har endast tillgång till hälsoundersökningar.
– Tyvärr tror många att det räcker med hälsoundersökningar. Men företagshälsa är så mycket mer, säger Jan Thell.
– Jag hoppas att vi kan driva något fall med brister i avtalet till central förhandling, så att vi kan få ett utslag och något att rätta oss efter.

Enligt arbetsmiljöavtalet ska företagshälsovården bygga på en helhetssyn av arbetsmiljöverksamheten och omfatta frågor om arbetsmiljö, arbetsorganisation och arbetslivsrehabilitering.
Företagshälsovården ska i allt väsentligt arbeta förebyggande och utgöra en expertfunktion inom områdena arbetsmiljö och arbetslivsinriktad rehabilitering. Företagshälsovården ska vara efterfrågestyrd, vilket innebär att om de anställda på ett företag behöver ha mycket hjälp med kemiska problem eller belastningsskador, ska de få det. Enligt avtalet ska arbetsgivaren beställa regelbundna hälso/arbetsmiljöundersökningar. Byggnadsarbetarna har rätt till en hälsoundersökning och individuell åtgärdsplan, minst en gång var tredje år. En nyanställd har rätt till samma åtgärd inom sex månader, efter att man anställts.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dåliga avtal om företagshälsa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig