info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Dålig arbetsmiljö kostar miljarder

Sjukdomar och olycksfall bland byggnadsarbetare kostar årligen mellan 1,5 och 1,7 miljarder kronor för samhället. Det visar en studie som Byggnads utredningsenhet gjort.

– Dålig arbetsmiljö leder till sjukdomar och förtidspensioneringar, vilket i första hand är ett mänskligt problem. Men vi får inte bortse från att dålig arbetsmiljö också kostar samhället stora pengar, säger Lars-Olof Pettersson, chef på Byggnads utredningsenhet.
Studien bygger på siffror från Byggnads egen arbetsmiljöenkät, där cirka 500 byggnadsarbetare tillfrågades om sina sjukskrivningsdagar. Studien bygger också på officiell statistik, som visar att olyckor och arbetssjukdomar bland byggnadsarbetare orsakade en sammanlagd sjukskrivningstid på cirka 120 000 dagar.
Uppgifter om andelen förtidspensioneringar bland Byggnads medlemmar användes dessutom för att få ett heltäckande resultat.
Studien visade att kostnaderna för sjukpenning samt produktionsbortfall, för dem som sjukskrivits under 1998, blev 400 miljoner.
Kostnaderna för dem som var förtidspensionerade blev cirka 1,2 miljarder under 1998.
Sammantaget värderade utredarna den samhällsekonomiska kostnaden till mellan 1,5 och 1,7 miljarder.
– Ofta talas det om kostnaderna för arbetsmiljöåtgärder, men vi får inte glömma att det finns en stor intäktssida, säger Lars-Olof Pettersson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Dålig arbetsmiljö kostar miljarder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig