info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Citybanan öppen för allmänheten

Byggnadsarbetarens reporter fick inte komma in på Züblins arbetsplats på Södermalmstunneln. Nu ordnar Trafikverket en pressvisning och öppet hus för allmänheten på arbetsplatsen. Vi var givetvis tvungna att fråga Jenny Ryderstedt, pressansvarig på Citybanan, hur det kan komma sig.

1. Varför ordnar ni pressvisning och därefter öppet hus på söndag?
– Vi gör det inför Öppen arbetsplats som vi har på söndag. Vi vet av erfarenhet att det kommer mellan 3000 och 7 000 personer. Vi tar emot pressen även då, men man har kanske inte en chans att se något, så därför ordnar vi en pressvisning i morgon.

2. För några veckor sedan när Byggnadsarbetaren ville besöka exakt samma arbetsplats på Södermalmstunneln med anledning av olyckorna på Citybanan, så blev det blankt nej. Varför får journalister komma in nu?
– Då när ni frågade svarade entreprenören att det inte fungerade för dem pga av de arbeten som de höll på med. Det här datumet (Öppet hus, red. anm.) har entreprenören känt till i flera månader och fått anpassa sina jobb efter. När reportern ville komma fanns det inte möjlighet.

3. När Byggnadsarbetaren ville komma ut på Bilfingers entreprenad fick vi inte prata med några byggnadsarbetare, inte ens på rasten.
Kommer journalisterna att få träffa byggnadsarbetare denna gång?

– Det har vi inte planerat för. Den här visningen är inte till för att prata med byggnadsarbetare, utan för att visa hur tunneln ser ut under Söder och för att höra om jobben som vi har gjort där. Det är vi på Trafikverket som visar tunneln, inte entreprenören. Man kan få ställa frågor – men det beror hur situationen ser ut för byggnadsarbetaren. Personen får själv avgöra om det går att avsluta jobbet för att svara på frågorna.

 4. Om man får möjlighet att ställa frågor. Varför får journalister träffa byggnadsarbetare nu?
– Det är precis som jag sa till dig. Det här datumet har de känt till och deras arbeten är planerade långt i förväg. Den här söndagen kommer de inte kunna arbeta. Det har de planerat för.

5. Du sa i Byggnadsarbetaren att ”det inte fanns några krav från oss att entreprenörerna ska ta emot folk på arbetsplatserna”. Står du fast vid detta?
– Vi ställer alltid frågan till entreprenören. Vi försöker alltid hjälpa reportrar att få de svar som de vill ha. Vi måste ta hänsyn till att säkerheten måste gå först. Det är svårt för oss att höra att vi inte är behjälpliga. Jag tycker inte att det är riktigt sant.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Citybanan öppen för allmänheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig