info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chef friad efter dödsfall

Det är den enskilde byggnadsarbetaren som själv ansvarar för att den personliga skyddsutrustningen används. Det visar en dom i Sundsvalls tingsrätt.

Den 24 november 2003 omkom takarbetaren Johan Norberg på en byggarbetsplats på kriminalvårdsmyndighetens anstalt Viskan utanför Sundsvall. Han trampade igenom isoleringen på ett tak och föll drygt fem meter ner i asfalten.
Det var den enskilda firman Sunes Bygg & Montage som hade fått uppdraget att utföra takjobbet på anstalten. En företrädare för byggfirman skrev ett avtal med kriminalvårdsmyndigheten om entreprenaden. Samma person blev även arbetsledare för arbetsplatsen. Johan Norberg var tillfälligt anställd på Sunes Bygg & Montage.
Åklagaren hävdade att arbetsledaren var att betrakta som arbetsgivare och att det var oaktsamhet från hans sida som ledde till dödfallet. Mannen stod åtalad för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott.

Tingsrätten håller i domen med om att arbetsledaren hade det övergripande ansvaret, men inte att han kan ställas som ansvarig för olyckan.
Båda parter var överens om att det var svårt att sätta upp fasta fallskydd på arbetsplatsen. Därför skulle de använda personlig skyddsutrustning.
Tingsrätten skriver i domen att arbetsledaren hade tagit ut livlinor till arbetsplatsen och instruerat de som jobbade på taket att linorna skulle användas. Enligt tingsrätten kan man inte ställa krav på att arbetsledaren ständigt ska vara på arbetsplatsen för att stoppa eventuellt arbete utan livlina.
Arbetsledaren friades på samtliga punkter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chef friad efter dödsfall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig