info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chef dömdes för dödsolycka

En snickare dog efter ett fall på nära sju meter. Nu har Peabs platschef dömts för arbetsmiljöbrott, till villkorlig dom och dagsböter på 20 000 kronor.

Det var på tisdagen som tingsrätten i Västmanland avkunnade domen mot platschefen. Tingsrätten ansåg att han av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter då det gäller arbetsmiljön, för att förhindra det dödande fallet.
Den 14 oktober 2001 dödades den 56-årige snickaren Kent Blom i en fallolycka på kraftvärmeverket i Västerås.
Tillsammans med en kollega skulle han forma ett valv över ett källarutrymme till en silo. Under arbetet skulle Kent Blom fästa en kätting runt en bunt plyfaskivor. Han balanserade då troligen mot en ströbalk som stack ut cirka en meter från bockryggarna som den placerats på. Men den var inte fast utan tippade och snickaren föll nära sju meter. Hanavled av de svåra skadorna.

Statsåklagaren Bengt Kulin åtalade platschefen för arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död. Han ansåg att platschefen åsidosatt de skyldigheter han har enligt arbetsmiljölagen att förebygga olycksfall, undersöka risker och hindra fallet genom säkerhetsåtgärder. Det fanns inget skydd som hindrade fallet och i arbetsmiljöplanen fanns inte beskrivet några särskilda åtgärder för att tackla detta riskfyllda moment.
Åklagaren hade också riktat yrkanden mot företaget, Peab Sverige AB, på företagsbot på 500 000 kronor. Han ansåg att företaget inte fullgjort sina plikter i arbetsmiljön. Både chefen och företaget nekade till brott. Tingsrätten friade Peab. Den ansåg platschefen var ansvarig för det aktuella arbetsmomentet och att man inte kunde bevisa att olyckan hänt på grund av beslut högre upp i bolaget.

Under rättegången kom mycket att handla om arbetsmetoden. När byggnadsarbetarna la ut de första plyfaskivorna var de inte skyddade. Chefen borde ha gett anvisningar om en säkrare arbetsmetod eller sett till att de anställda hade säkerhetssele, anser rätten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chef dömdes för dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig