info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chaufför klämd till döds

En 49-årig lastbilschaufför omkom den 20 december vid en arbetsplatsolycka i Grimsta utanför Stockholm. Han dödades när han fick en skopa på 800 kilo över sig.

Det var på fredagen före julledigheten som den tragiska olyckan inträffade. Chauffören hade åkt till arbetsplatsen med sin lastbil för att hämta material. Bland annat en släntskopa. När maskinföraren skulle lyfta upp skopan, som inte användes för tillfället utan stod löst på marken, så lossnade skopan. Den träffade baklemmen på lastbilen, slog omkull chauffören som sedan fick skopan över bröstet. Maskinföraren tog hjälp av ett par arbetskamrater och lyckades dra bort skopan från chauffören. Han fördes till sjukhus där han senare avled på grund av de allvarliga klämskadorna.
– Vad som är helt klart är att skopan, vid lyftet, inte var fastsatt enligt regelsystemet, men däremot enligt de principer man brukar använda vid sådana här tillfällen, säger Kristian Lönnström, yrkesinspektör vid arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
På inspektionen har man nu dragit igång en omfattande utredning. Man har ännu inte bestämt om det ska tillsättas en så kallad haverikommission för en djupare granskning av olyckan.
– Utredningen kommer hur som helst att ta tid. Vi kommer bland annat att titta närmare på vilka indirekta orsaker som kan ha påverkat förloppet, säger Kristian Lönnström.
Det är NCC som har samordningsansvaret på arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chaufför klämd till döds

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig