info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Centralt datasystem för 40 miljoner kronor

För drygt tio år sedan uppmärksammade databranschen Byggnads trendriktiga decentralisering av datatekniken. Nu är trenden den motsatta och Byggnads investerar cirka 40 miljoner kronor för att hänga med.

Byggnads dataanvändning bygger idag på att det på varje arbetsplats finns en persondator som är kopplad till omvärlden via servrar på avdelnings- och förbundskontor. Det var en modern lösning när den infördes, i början av 1990-talet.
Men idag innebär modellen problem. Systemet är känsligt för serverkrångel och datorfel. Licensfrågan för de program som används i varje dator är svår att överblicka och Byggnads interna kommunikation är svårtillgänglig för de som behöver använda den.

Därför har Byggnads nu beslutat att centralisera systemet. Centraldatorer ska innehålla alla program som behövs och kopplas ihop med snabba bredbandskablar. Användarna ska koppla upp sig från sin arbetsplats direkt mot de centrala servrarna.
– Vi vinner ökad säkerhet mot intrång och virus, tryggare backuper, minskad risk för stopp vid haverier, en ordnad licenshantering och systemet blir lättare att bygga ut, säger Byggnads IT-chef Per Ahlbaum.
– Dessutom får vi en uppgradering av vårt verksamhetssystem B90, där bland annat medlemsregistret ingår, till B2000. Det innebär bättre funktionalitet, där all information är färsk.

På måndag, den 4 februari, kommer Byggnads nya hemsida att vara i funktion. Det är det första steget i investeringen. Resten genomförs successivt under 18 månader. För användarna kommer det att finnas möjlighet att antingen arbeta från sin arbetsplats, uppkopplad via en kontakt, eller att komma in på valda delar av systemet via en internetuppkoppling med personlig kod.

Totalkostnaden är cirka 40 miljoner kronor. Till det kommer en årlig driftskostnad på cirka nio miljoner kronor och personalkostnader för en eller två tjänster som ska underhålla Byggnads nya interna informationssystem.
– Driften blir bättre men inte dyrare än idag. Och alternativet, att fortsätta att byta ut hårdvara i det gamla systemet vid behov, blir inte billigare än vad det kostar att byta system, säger Per Ahlbaum.
Dataföretaget Softronic är det företag som fått Byggnads stororder. Ordern är en fortsättning på ett sedan länge etablerat samarbete mellan Byggnads och Softronic. För att genomföra projektet placerar dataföretaget personal och utrustning i en del av Byggnads kontorslokaler i Stockholm.
– Jag har tagit in offerter från andra leverantörer på olika delar i paketet, mest för att se att vi ligger rätt både i pris och teknikval, säger Per Ahlbaum, som menar att ett byte av leverantör hade blivit mer kostsamt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Centralt datasystem för 40 miljoner kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig