info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Centrala förhandlingar om anställningsform

En tvist mellan Byggnads och vvs-företaget YIT har gått till centrala förhandlingar. Orsaken är - enligt Byggnads - att YIT inte förhandlat i enlighet med medbestämmandelagen (MBL).

Ärendet gäller YIT:s verksamhet på Agroetanol i Norrköping. På projektet hade bolaget 12 egna anställda. För resten av de 196 rörmontörerna – fördelade på ett 30-tal företag – råder det en del oklarheter när de gäller anställningsform.
– Det är oklart om de varit inhyrda eller om de jobbat som underentreprenörer. Bolaget är skyldigt att förhandla i båda fallen, men några förhandlingar har inte genomförts, säger Torbjörn Hagelin, ombudsman på Byggnads.
Till skillnad mot Byggavtalet så finns det i Vvs-avtalet inga regler för in- och utlåning. Därför måste de som jobbat åt YIT varit inhyrda eller arbetat som underentreprenörer.
– Enligt paragraf 38 i MBL-lagen ska YIT begära en förhandling innan de hyr in personal. Enligt MBL-lagen ska de även förhandlas om vilka underentreprenörer som ska användas på bygget och då inte minst med tanke på om de har kollektivavtal eller inte, säger Torbjörn Hagelin.
De lokala förhandlingarna slutade i oenighet och därför följer nu centrala förhandlingar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Centrala förhandlingar om anställningsform

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig