info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggtider drabbar golvläggare hårdare

Golvläggarna drabbas särskilt hårt av de korta byggtiderna. De kommer till stökiga arbetsplatser, tvingas städa efter andra och ska helst jobba in all försening.

Det vittnade flera av golvläggarna om, då rikskonferensen för Byggnads golvläggare hölls på Rönneberga.
Åtskilliga golvläggare ser att de skulle tjäna på att arbeta på ackord. Men ofta är det så stökigt när de ska jobba, att det knappt finns en ren yta. Då ger de upp mätning av jobben.
Det var en diskussion om att golvläggarna kanske kan göra städning på parallelltid; men flera deltagare motsatte sig det. Det är en självklarhet att det ska vara rent när man kommer och ska börja jobba, tyckte de.
Ett av golvläggarnas huvudproblem är just arbetsmiljön och den största orsaken till det är de korta byggtiderna.
– Vi drabbas värst. Vi kommer in nästan sist och ska helst jobba in hela byggtiden, sa golvläggaren Ingvar Tobiasson, Stockholm.
– Det är inte rimligt att en yrkesgrupp som sätter sin fot på bygget för första gången, ska gå och städa efter dem som har varit där i sex månader, tyckte Jan Nilsson, från golvläggarnas referensgrupp.

Idag när golvläggarna kommer in på bygget, i slutskedet av produktionen, är ofta hela bygget försenat och flera andra yrkesgrupper fortfarande kvar. Ofta har ingen hunnit eller tagit sig tiden att städa, vittnade flera golvläggare om. Då tvingas golvläggarna först städa efter andra och sedan försöka hitta ett rent utrymme där de kan lägga golvet.
– Orsaken är byggtiderna, dålig planering och att våra chefer inte säger ifrån tillräckligt, tyckte Ingvar Tobiasson, som har tröttnat på att börja med att städa, flytta ställningar och plank när han egentligen ska lägga golv.
Både han och kollegorna var eniga om att golvläggarna måste börja säga ifrån mer och inte acceptera situationen som den är idag.
Ett annan arbetsmiljöfråga de vill lösa är problemen med knäskydd och byxor. Deras knän slits hårt eftersom de ligger mycket på knä. De vill ha bättre knäskydd och byxor med knäfickor som verkligen sitter vid knäna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggtider drabbar golvläggare hårdare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig