info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggsverige 2008 - livsfarligt takjobb

Bilder av Byggsverige 2008. Arbetare som klänger på livsfarliga brädor istället för riktiga ställningar. - Detta är något av det värsta jag har sett när det gäller skydd, säger Kjell Strömlind, från Byggnads, som besökt arbetsplatsen.
Den här synen mötte byggnads representanter vid ett arbetsplatsbesök nyligen. Livsfarliga plank i stället för riktiga ställningar. Foto: Gints Kaplers.

Dåligt fallskydd är ingen ovanlig syn på landets byggen. Det gäller såväl småhus som den här arbetsplatsen, en fabriksbyggnad i Nyköping.
Allmänheten reagerade på det dåliga skyddet på arbetsplatsen som drivs av Nyköping Kaveldunet AB. Flera tips kom in till Byggnads kontor. När Kjell Strömlind och tolken/ombudsmannen Gints Kaplers, i oktober kom till bygget möttes de av synen som förevigats på bilderna här intill.

– Det här är direkt livsfarligt med en fallhöjd på åtta till tio meter. Här fanns ingenting. Ingen ställning, inget fallskydd, säger Kjell Strömlind.
Vid besöket stoppade hans kollega jobbet och sa åt arbetarna att gå ner.

Senare påbörjades arbetet med ställningar runtom byggnaden. Då kom Arbetsmiljöverket till arbetsplatsen och avbröt arbetet, eftersom arbetarna inte hade behörighet att bygga ställning. En ställningsfirma togs in.
– Jag har senare sett att ställningarna är uppe. Men de borde ha börjat bygga ställning och låtit den följa med bygget upp, säger arbetsmiljöinspektör Bengt Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggsverige 2008 - livsfarligt takjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig