info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstress kan ha orsakat dödsolycka

I måndags omkom en 18-årig lärling på en byggarbetsplats i Göteborg. - Det finns flera orsaker till olyckan. Bland annat kan det handla om stress, säger Klas Hellkvist, yrkesinspektör i Göteborg.

Lärlingen dödades när han fick ett drygt 3 ton tungt betongelement över sig. Elementet stod uppställt på valvet. Det stod i lod och var fixerat med monteringsstöd. Det var när nästa element skulle monteras som olyckan inträffade. Det nya elementet råkade stöta till det första element, monteringstöden lossnade i överkant och elementet föll.
Lärlingen var inte delaktig i själva monteringen. Han satt på knä intill och arbetade med att bygga en form på valvet. Han var chanslös när elementet föll. Den 18-årige lärlingens fadder stod intill och blev vittne till olyckan.
– Det här är farliga arbeten. Frågan är om man ska vara fler på valvet än de som arbetar med monteringen. Men stressen gör att folk nästan står på varandra, säger Klas Hellkvist.
Monteringsstöden var fastsatta med franskskruv i överkant. En metod som uppenbarligen inte håller. En ny teknik ska nu arbetas fram.
– Med hänsyn till den tragiska utgången har jag har ännu inte kontrollerat vilka monteringsansvisningar det finns på arbetsplatsen. Något som ska ingå i arbetsmiljöplanen, säger Klas Hellkvist.
Efter olyckan fick de anställda på företaget krisbearbetningshjälp av räddningstjänsten i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstress kan ha orsakat dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig