info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstrejken bromsar berg- och dalbanan

Skandinaviens längsta berg- och dalbana i trä på Kolmården, ett seniorboende med vinterträdgård i Falun, ett hotellbygge i Västerås. Det är några byggen som påverkas av strejken.

– Just nu är det stopp där. Då har de folk som går omkring där och inte har något att göra, sa kranföraren Sören Östergren på tisdagen till lokaltidningen Corren gällande berg- och dalbanebygget på Kolmården.
Sören Östergren skulle ha kört kran där om det inte vore för strejken. I höstas berättade Byggnadsarbetaren om bygget av berg- och dalbanan i trä, Skandinaviens längsta, vars åkturer ska ta passagerarna 135 meter över Bråviken. Bygget var redan då under tidspress efter överklaganden från grannar. Nu blir det än mer tajt med tiden.
– Det är kaos. Varje timme är viktigt för oss, vi var redan innan i tidspress och det här underlättar ju inte direkt, samtidigt förstår jag att byggarbetarna måste kämpa för sina rättigheter, sa Niclas Palmqvist, projektledare för Wildfire, under tisdagen till Norrköpings Tidningar.
Han konstaterade att de kranförare som tagits ut i strejk är nyckelpersoner vars arbete behövs för att invigningen i mitten av juni inte ska vara i fara.

Dalarna: ”Bygget blir försenat”

Runt om i landet har lokaltidningar uppmärksammat även andra byggen som påverkats av strejken. I Falun skrev Dalademokraten på tisdagen om Skanskas arbete med att bygga ett seniorboende med vinterträdgård för Bovieran.
Skanskas projektchef Ulrika Göransson sa att tretton yrkesarbetare där berörs av strejken. Underentreprenörerna kunde dock fortsätta arbeta.
– Så arbetsplatsen är i gång med el, rör och ventilation. Men för oss får det så klart konsekvenser när det är tretton man som inte arbetar så det påverkar vår planering och vår tidsram. Bygget blir försenat, sa Ulrika Göransson till Dalademokraten.

Gävle: ”Bra stämning”

Arbetarbladet i Gävle intervjuade under tisdagen strejkvakter som lagt ner byggnadsarbeten på en fabrik.
– Stämningen bland killarna är riktigt bra. Jag tycker det är bra att vi strejkar. Vi måste göra vår röst hörd, sa snickaren Markus Nikanorsson till tidningen.
I Västerås strejkar arbetare på ett hotell och på ett lägenhetsbygge. Tidningen VLT pratade igår med anläggaren och strejkvakten Anders Cajander vid bostadsbygget.
– Det här påverkar invändigt. Det kan inte gipsas färdigt, det kan inte göras kök och så vidare. Det i sig drar med sig folk. Elektriker och rörmokare kan snart heller inte fortsätta, sa han.

Lund: ”Vill ha ordning”

I Skåne har Sydsvenskan rapporterat från bygget av en av världens största forskningsanläggningar, ESS, utanför Lund. Ett 60-tal byggnadsarbetare där uppges vara uttagna i konflikten.
– Vi vill ha ordning och reda i branschen. I avtalet förra året fick vi in något som kallas huvudentreprenöransvar. I det avtalet finns det en del luckor som måste tätas igen för att vi ska få en seriös bransch. Som avtalet är formulerat i dag är det lätt för arbetsgivaren att plocka in anställda som inte är knutna till avtalet, sa ombudsman Joakim Frank till Sydsvenskan.

Örnsköldsvik: Alla uttagna

Örnsköldsviks Allehanda berättade igår om företaget Nybergs bygg och Måleri AB som fått alla sina anställda medlemmar, oavsett arbetsplats, uttagna i strejk. Bland annat gällde det bygget av en ny lokal till en bilfirma, där man nu inte vet om man hinner klart till invigningen i augusti.
– Vi får väl försöka fylla på med folk och göra så gott det går när det är löst, sa byggföretagets delägare Petter Eriksson till tidningen.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstrejken bromsar berg- och dalbanan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig