info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstrejk i Schweiz för pension vid 60

13 000 schweiziska byggnadsarbetare gick igår ut i storstrejk. Det var den största strejken i landet på över 50 år. Kravet gäller en lägre pensionsålder.

Kravet under strejken, som pågick en dag, var att byggnadsarbetare ska ha rätt att pensioneras vid 60 år, istället för 65 år som är det som gäller idag. Byggnadsarbetarna har länge velat ha en lägre pensionsålder och motiverar det med att deras jobb är så tufft.

Strejken var organiserad av fackförbundet GBI, som har medlemmar i byggnadssektorn och industrin. Den första omgången varade i ett dygn, men konflikten kan komma att utvidgas den 18 november, uppger fackförbundet, enligt TT.

I Schweiz är strejker mycket ovanligt, liksom engagemang i fackföreningar.

Pensionsfrågan är stor också för svenska byggnadsarbetare. Pensionsåldern är 65 år, men det är få svenska byggjobbare som kroppsligt klarar att arbeta så länge. I genomsnitt tvingas de lämna branschen vid 60 års ålder. Under den senaste kongressen i Byggnads fanns ett starkt stöd för en sänkt pensionsålder byggnadsarbetare, så att de har möjlighet att trappa ner från 60 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstrejk i Schweiz för pension vid 60

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig