info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstrejk i Norge på onsdag

På onsdag, den 3 maj, går cirka 16 000 norska byggnadsarbetare ut i strejk.

Det blir det troliga resultatet av att en stor majoritet av dem röstade nej till ett medlingsförslag i den pågående avtalsrörelsen.
Det är byggnadsarbetare i Fellesforbundet och i Norsk Arbeidsmandsforbund som är bland de drygt 60 000 som först tas ut i strejk i den norska avtalsrörelsen som totalt omfattar cirka 160 000 LO-medlemmar i Norge.
– Missnöjet med medlingsförslaget gäller avtalstidens längd, tre år, och nivån. 75 öre per timme är ju inte mycket, säger Kjell-Ove Eriksson från Östersund som arbetar i Trondheim.
För byggnadsarbetarna hade förslaget inneburit att avtalets lägsta löner hade höjts med 3 kronor per timme. Men den lönen är det få som har och det räckte därför inte för att blidka medlemmarna. I Tromsö röstade 88 procent av byggnadsarbetarna mot överenskommelsen och i Oslo var det över 90 procent som sade nej i flera avdelningar.
– Byggindustrin är den bransch som går på högvarv och vi är lea på moderationspolitik, säger Kjell Skjervö, ombudsman på Fellesforbundet i Oslo.
Medlingsförslaget kom den 1 april efter segslitna förhandlingar. Förslaget innehåller en femte semestervecka vilket gjorde att norska LO:s ordförande Yngve Hågensen förklarade sig mycket nöjd. När medlemmarnas röster var räknade visade det sig att 64,3 procent hade en annan uppfattning än LO-ordföranden. Det innebär att de varslade konfliktåtgärderna träder i kraft om parterna inte får igång konstruktiva förhandlingar. Bedömare i Norge tror att konflikten kan bli långvarig.
Upp mot 5 000 svenska byggnadsarbetare arbetar i Norge. För dem som är med i Fellesforbundet blir det strejk, med konfliktersättning på cirka 1 500 norska kronor per vecka från onsdag. Det innebär cirka 300 svenska kronor per dag skattefritt för den som strejkar. För dem som inte är med i Fellesforbundet utan i svenska Byggnads utgår svensk konfliktersättning, 585 kronor per dag under första veckan och sedan 650 kronor per dag. De som valt att vara kvar i svenska Byggnads tjänar alltså cirka 285 kronor per dag under första veckan och därefter cirka 350 kronor per dag på att inte ha bytt fackförbund.
Kjell-Ove Eriksson stannar i Östersund med svensk konfliktersättning. Han och hans arbetskamrater har valt att vara kvar i svenska Byggnads trots jobbet i Norge.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstrejk i Norge på onsdag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig