info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstrejk i Holland

380 byggnadsarbetare strejkade i Holland i går och i dag tar holländska Byggnads ut ytterligare medlemmar i strejk. Orsaken är oenighet om ersättningar vid resor.

Avtalen för cirka 180 000 byggnadsarbetare i Holland löpte ut den 31 december 2001. Men parterna har ännu inte börjat förhandla om ett nytt avtal eftersom arbetsgivarna begär att frågan om ersättning vid resor löses innan förhandlingarna startar.
De holländska byggfacken har nu satt igång punktstrejker. De inleddes på tisdagen med att 380 byggnadsarbetare strejkade.
Reglerna om reseersättning och restidsersättning kom till i uppgörelsen om nytt avtal för 2001. Nu menar byggarbetsgivarna att den överenskommelsen medförde oväntat stora kostnader. Det är orsaken till att men begär att frågan löses utanför avtalsförhandlingarna.

De tre facken, varav det största FNV Bouw är med i Byggnads international, IBTU, är beredda att ompröva ersättningarna men vill göra det i de vanliga avtalsförhandlingarna.
– Det är viktiga ersättningar eftersom det är vanligt med långa restider bland byggnadsarbetarna, säger Anne Pols, pressekreterare på FNV Bouw.
– Nu kunde vi inte längre acceptera att arbetsgivarna fortsätter att vägra förhandla.
I första omgången har man tagit ut känsliga arbetsplatser, där man är nära färdigställande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstrejk i Holland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig