info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggskojarens senaste bluff: "Som ett pyramidspel"

Byggskojaren Robert Hellgren har varit i farten igen. Flera av hans anställda vittnar om att de aldrig fått någon lön. Företaget har nu försatts i konkurs. Ett nytt är redan igång.

Anställda hos Robert Hellgrens företag Hantverkshjälpen online menar att bolaget var ett luftslott som bara gick ut på att blåsa folk på pengar. Foto: Pressbild

Den 28 augusti inleddes konkursen av ”Hantverkshjälpen online”. Företaget registrerades 2014 och personen bakom bolaget heter Robert Hellgren, ett ökänt namn inom byggbranschen.

I många år har han blåst kommuner, företag, kunder och anställda.

”Hantverkshjälpen online” tycks inte vara något undantag. Byggnadsarbetaren har pratat med många tidigare anställda på bolaget.

En entydig bild målas upp: Lockande jobbannonser, snack om ett växande företag med god ekonomi – samt möjlighet att tjäna stora pengar. Men den 25:e kommer ursäkter och lögner istället för pengar på kontot.

– Jag vara bara där några månader. När första lönen skulle komma fick jag några tusenlappar swishade, men sedan hände inget, säger en tidigare anställd som vill vara anonym.

Upplägget med bolaget var att erbjuda en slags paketering av olika tjänster för hantverksföretag, med allt från utbildning och juristhjälp till rekrytering och kundkontakter. Privatpersoner kunde bland annat jämföra offerter från bolagets anslutna hantverkare.

Inte någon kompis man ville leka med.

Carina Lindström var nära att ingå ett samarbete med företaget, efter att ha sett en intressant jobbannons. Men efter att ha gjort en snabb bakgrundskontroll backade hon.

– Det var upplagt som ett slags pyramidspel. Det utlovades stora pengar om bara företaget fick fart. Men jag skulle gå in med eget kapital och i princip betala för att få jobba där. Som tur var såg jag tidigt varningssignalerna och backade. När jag sedan googlade personen ifråga förstod jag att det inte var någon kompis man ville leka med, säger hon.

Martin Walker nappade också på en lockande jobbannons, men till skillnad mot Carina gjorde han ingen kontroll av företaget innan han klev in på Hantverkshjälpens kontor våren 2022.

Det ångrar han bittert.

– Jag har inte fått en krona i lön. Totalt är han skyldig mig drygt 100 000 kronor. Det är det största jäkla skitställe jag jobbat på i hela mitt liv.

När insåg du att företaget inte var seriöst?

– Egentligen från första dagen. Det fanns inga program att jobba med, vi fick använda våra egna verktyg och det var bara en massa strul. Man vill ju lita på folk, men när jag allt för sent läste artiklar om honom på nätet förstod jag vad det var för en typ jag hade att göra med. Han söker personal konstant. Anställer folk som han blåser, sedan kommer det in nytt folk som han blåser.

Ansökts om folk har det verkligen gjort. Under 2022 publicerade Hantverkshjälpen totalt 36 annonser via Arbetsförmedlingen, där man sökte personal för totalt 80 tjänster. Hittills i år har det publicerats 116 annonser där de har sökt personal för 171 platser. Och detta bara via Arbetsförmedlingen.

En av många annonser på Platsbanken. Just den här publicerades den 5 september. Foto: Skärmdump/Arbetsförmedlingen

En fråga man ställer sig, gör inte Arbetsförmedlingen någon bakgrundskontroll av de företag som ansöker om personal?

– Om arbetsgivaren anser att man uppfyller villkoren är det fritt fram att lägga upp en annons, säger Anton Rosenblad, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Enligt de personer som Byggnadsarbetaren talat med fanns det som mest åtta-nio personer anställda samtidigt.

– De flesta jobbade nog bara några månader, det var ungefär så lång tid det tog innan man verkligen insåg att man blivit blåst, säger ytterligare en tidigare anställd.

Jag försökte förklara det mest grundläggande i svensk lagstiftning

I samma veva som Martin Walker jobbade utan lön anställde företaget en jurist. Juristen var själv en tidigare entreprenör som drivit ett mindre bolag i byggbranschen. Han förstod direkt att Hantverkshjälpen var ett luftslott, den låga omsättning kunde omöjligt täcka upp för personalkostnaderna.

– Min första uppgift var att göra massa dealer med tidigare anställda som inte fått pröjs. När jag frågade varför de inte fått betalt var svaret att ”de gjorde inget bra jobb, de måste prestera om jag ska betala”. Jag försökte förklara det mest grundläggande i svensk lagstiftning men fick inget som helst gehör.

Enligt juristen fick ingen som jobbade på Hantverkshjälpen kosta pengar, man var tvungen att ”tjäna sin egna lön”. Juristen fick själv ingen lön och sade upp sig efter bara några veckor.

Hur var det att jobba med Robert Hellgren?

– Han är ett jäkla energiknippe och till en början blir man entusiasmerad av hans svada. Allt låter skitbra, men ganska snabbt inser man att allt bara är rent svammel. Han skulle inte kunna driva en korvkiosk på vanliga premisser. Allt bygger på att blåsa vanligt folk – så mycket det bara går.

Det är otroligt märkligt att en sådan här kille kan fortsätta att trassla sig igenom byråkratin

Vi har skrivit om Robert Hellgren i många år. Hur lyckas han fortsätta med det här?

– Säg det. Det är otroligt märkligt att en sådan här kille kan fortsätta att trassla sig igenom byråkratin och starta nya företag utan att det blinkar varningslampor hos myndigheterna. Förhoppningsvis har han snart nått vägs ände. Det han sysslar med är inget annat än ett övergrepp på vårt öppna samhälle.

Under året har flera ärenden gällande Hantverkshjälpen avgjorts i domstol.

  • I januari 2023 dömde Uppsala tingsrätt Robert Hellgrens Hantverkshjälpen att betala drygt 24 000 i lön till en tidigare anställd.
  • I april 2023 dömde Södertälje tingsrätt Hellgren att betala en tidigare anställd 185 000 kronor.
  • I maj 2023 avgjordes ett ärende i Stockholms tingsrätt som slutade med att Hantverkshjälpen skulle betala drygt 10 000 kronor, också det till en tidigare anställd.

Hantverkshjälpen online har nu några veckor på sig att överklaga konkursdomen och bevisa att företaget inte är på obestånd. Men samtidigt som konkursen klubbades i Stockholms tingsrätt ändrades företagsnamnet Hantverkshjälpen online till ”HHO-Sverige AB”. Sista kapitlet om Robert Hellgren verkar ännu inte vara skrivet…

Byggnadsarbetaren har utan resultat försökt nå Robert Hellgren via telefon, sms och mejl. Senast vi skrev om Hellgrens företag svarade han via sms att ”er trovärdighet hos mig är lika med noll, sen jag upplevt hur falska ni är på Byggnadsarbetaren.”

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Kronofogden om Robert Hellgren

Aktuellt skuldsaldo: 4 866 349 kronor. Totalt handlar det om elva olika skulder och betalningsförelägganden.

Källa: Kronofogden, augusti 2023 

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggskojarens senaste bluff: "Som ett pyramidspel"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig