info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggskada kan få bort förtroendeläkarna

Hela försäkringskassans system med förtroendeläkare riskerar att skrotas. Detta sedan HD beslutat att pröva håltagaren Stig Hööks arbetsskadeärende.

Prövningen gäller om det är Stig Hööks personlige läkares utlåtande, eller Trygg Hansas förtroendeläkares utlåtande som ska gälla tyngst i ärendet. Den personlige läkaren, som träffat Stig Höök femtio gånger, anser att han skadat sig på jobbet. Förtroendeläkaren, som har motsatt uppfattning, har aldrig träffat Stig Höök. Därför lät hovrätten den personlige läkarens ord väga tyngst och gav Stig Höök rätt till försäkringspengar.

Trygg Hansa anser att deras förtroendeläkare har rätt och överklagade till HD som nu givit prövningstillstånd.
Om HD konstaterar att läkare som träffat patienten är trovärdigare så kan hela förtroendeläkarsystemet komma att skrotas.

Det finns i Sverige idag ett begränsat antal förtroendeläkare som anlitas av försäkringsbolag och försäkringskassa. De har ofta ett stort antal utredningar som de gör på sin fritid.
– Jag har hört om läkare som gör runt tusen prövningar om året. Det säger sig självt att om förtroendeläkarna ska träffa alla patienter blir systemet ganska tungrott, säger Stig Hööks advokat Per-Gunnar Jönsson.
Stig Höök är egenföretagare i håltagarbranschen. 1993 fick han ett 200-kilos betonblock över sig och kan sedan dess inte arbeta.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggskada kan få bort förtroendeläkarna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig