info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggrusch skapar jobb i Norrbotten

100-tals byggjobb skapas när LKAB satsar i Malmberget och när det byggs bostäder och ett kulturhus i Luleå. Inte på 15 år har det byggts så mycket i Norrbotten, enligt Byggnads.

– Ja inte är det nattsvart men jag vill se bodar och maskiner på plats innan jag tror på det, säger Per Gunnar Lundbäck, ombudsman på Byggnads i Luleå.
Det är NCC som fått storjobbet i Malmberget. LKAB bygger ut anrikningsverket och bangården och ett nytt pelletsverk ska uppföras. Totalt räknar man med att i snitt 75 byggnadsarbetare kommer att vara igång. Markarbeten har redan påbörjats.
– Nu har vi framtidstro. Det har sett mörkt ut ett tag men det här skapar ringar på vattnet, säger Gösta Norberg, ombudsman på Byggnads lokalkontor i Gällivare.

I Luleå ska ett nytt kulturhus byggas i centrum. Enligt planerna kommer det igång i vår. Till det kommer bostäder. Företaget BD-bygg ska uppföra tre fastigheter med totalt 60 lägenheter och i centrum planeras för tre niovåningshus.
– Vi väntar på beslut om en stor hangar på F 21, om en månad räknar vi med att det påbörjas. I centrum ska ett parkeringshus byggas ut och det finns planer på att bygga på våningar på fastigheter, säger Per Gunnar Lundbäck. 
Han menar att det inte har byggts så mycket i Norrbotten sedan slutet av 1980-talet.
Hur många jobb handlar det om?
– Det är svårt att säga men en försiktig gissning är minst 150.
Finns det tillräckligt med byggnadsarbetare i länet?
– Det är nog inga problem. Det finns folk som jobbar inom kommunal och fastighets som väntar på att komma tillbaks.
Per Gunnar Lundbäck räknar med att arbetslösheten kommer att gå ner till cirka fem procent. Under oktober låg byggarbetslösheten i Norrbotten på 11,4 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggrusch skapar jobb i Norrbotten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig