info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggrazzia avslöjade miljonfiffel

68 granskade byggföretag undanhöll 11,5 miljoner kronor i skatter och avgifter. Det visar en granskning som skatteverket gjort i Östergötlands- och Jönköpings län.

Efter skatterazzian har 36 företagare anmälts till åklagare för skatte- och bokföringsbrott.
– De flesta brottsanmälningar gäller bokföringsbrott och skattebrott, men det förekommer också medhjälp till skattebrott, berättar skatterevisorn Anette Kvarfordh.

Totalt 86 byggföretag granskades eftersom skattemyndigheten misstänkt att de har undanhållit skatter och avgifter. En majoritet av dem hade olika felaktigheter. Det rör sig om vanliga byggföretag men också företag inom vvs, måleri, svets och elföretag, samt uthyrningsföretag med verksamhet i byggbranschen.
Inriktningen har varit att granska mindre företag, men skattemyndigheten har också hittat fel i redovisningen i större bolag.

Flera av företagen har använt sig av luftfakturor för att få kostnadsavdrag i sina verksamheter. Pengarna de tjänat på det har sedan använts till att betala ut svarta löner eller pengar till privat konsumtion för ägarna. Det finns också en stor andel oredovisade inkomster.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggrazzia avslöjade miljonfiffel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig