info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpiloter får 13,6 miljoner

Byggpilotprojektet fortsätter i ytterligare två år. Men troligtvis halveras antalet instruktörer, "piloter".

13,6 miljoner kronor har avsatts till en fortsättning. Pengarna kommer från den så kallade AGS-fonden som förvaltas av AMF-Sjukförsäkring (LO-SAF).
– Målsättningen är att Byggpiloterna ska få fortsätta i ytterligare två år, men med färre antal piloter, säger Kjell Johansson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.
Piloterna startade för ett år sedan efter en försöksverksamhet i fem län. De åker runt på skolor och på byggarbetsplatser och lär ut hur man ska arbeta rätt för att undvika arbetsskador. Med sig i bagaget har de ergonomiskt väl utformade verktyg.
Byggpiloterna är byggnadsarbetare med arbetsskador, anställda i Galaxen.
CentralGalaxen och de 23 Länsgalaxerna bildades hösten 1986 och ägs av de stora byggföretagen, Byggentreprenörerna och byggmästarföreningarna. Byggnads finns inte med i styrelsen, däremot i en central samverkansgrupp.
De Galaxenanställda har avtalsenlig lön men en del av lönen, i genomsnitt 60 procent eller högst 13 700 kronor per månad, utgörs av statliga lönebidrag. Av lönebidraget stannar cirka 15 procent kvar i Länsgalaxen för att täcka bland annat administration, fysiska aktiviteter vid rehabilitering etc.
Projektet Bra Byggredskap bedrivs med bidrag från bland annat länsarbetsnämnderna, utom i Blekinge och Kronoberg.
I Blekinge stoppar länsarbetsnämnden alla nya lönebidrag för att spara pengar. För Benneth Eliasson, som arbetat med Bra Byggredskap, innebär det att han inte får fortsätta med fallskydd.
– Vi ska driva fallskyddsprojektet och vi undersöker nu vem som ska göra det, säger Byggmästareföreningens vd Lars-Otten Froode.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpiloter får 13,6 miljoner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig