info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpengar till flyktingar

Företaget Expandera Mera har utmanat byggbranschen i att samla pengar med anledning av flyktingkatastrofen.

Snickaren Kalle Jegefalk från Nynäshamn har skänkt ungefär en dagsinkomst, fördelat mellan Rädda Barnen, UNHCR och en privat insamling, med anledning av den pågående flyktingkatastrofen.
– Det är ju katastrof. Folk flyr, faller över bord och dör. Man måste försöka ta hand om dem som flyr från krig, säger han om varför han bidragit med sina pengar.

Storföretagen planerar att agera

Idén om att skänka just en dagsinkomst kom sig av att han såg ett initiativ på facebook om att jobba gratis en dag. Han har inte gått med i facebookgruppen, men inspirerades av idén.
Kalle Jegefalk är långt ifrån ensam om att velat bidra den senaste veckan. Hjälporganisationer har fått in stora belopp och många hör av sig till organisationer och myndigheter för att kolla hur de kan hjälpa till rent praktiskt.
Från byggbranschens tre jättar, NCC, Peab och Skanska, är beskedet att man ska agera med anledning av flyktingkatastrofen, men inget av företagen vill under torsdagen gå ut med sina konkreta planer.

Bemanningsföretag utmanar branschen

Byggbemanningsföretaget Expandera Mera har däremot dragit igång ett insamlingsinitiativ. Företaget började med att skänka 10 000 kronor till Röda Korset och lägger ytterligare tusen kronor för varje gåva från andra företag i bygg- och fastighetsbranschen. Enligt Expandera Meras vd Jessica Löfström har andra företag ställt upp på ett sätt som gjort att summan under torsdagen närmat sig en miljon kronor.
– Jag tycker att det är en hopplös situation, säger hon om flyktingkatastrofen.
Hon hänvisar till den uppmärksammade bilden av den lille drunknade pojken Alan som en väckarklocka.
– Jag tror att bilden fick folk att börja tänka ”vad fasiken är det här, det är ju fruktansvärt”.
Kalle Jegefalk tror också att bilden och media haft stor betydelse för att människors engagemang ökat så stort nu, han konstaterar att antalet människor ökar men att många var på flykt även tidigare.

Facket skänker pengar

Jessica Löfström betonar att alla kan bidra till att vända situationen. Men hon tycker det är viktigt att det företag ger ska vara gåvor utöver vad många företag vanligen ger löpande till hjälporganisationer, för att den nuvarande katastrofen inte ska finansieras med pengar som behövs i ständigt pågående kriser på andra håll i världen.
Byggnads har skänkt 50 000 kronor till Röda Korset med anledning av flyktingsituationen. Svenska Dagbladet uppger att LO centralt har skänkt 250 000 kronor till UNHCR.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpengar till flyktingar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig