info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggpanelen: ”Då känner man sig som en apa i en bur”

Nu är beslutet fattat och Målarna ska gå in i Byggnads. Panelen tycker självklart till och delar också sina tankar om hur det är att jobba inför publik. Vem som kollar och kommenterar spelar roll.

Det är betydligt värre med politiker som kommer till bygget, har på sig splitternya hjälmar och varselvästar och bara kollar.

Karl Paine, 31 år, snickare och skyddsombud, Malmö

Målarna har gått in i Byggnads – tankar?
”Det är dubbelt. På ett sätt är det synd att Sveriges äldsta fackförbund ska gå i graven. Den egna identiteten och yrkesstoltheten blir lidande. Men det är positivt att vara en större organisation med en större enad röst och kraft.”

Hur mycket ledighet blir det i jul?
”Jag brukar aldrig ha några semesterdagar kvar, men jag skadade knät i somras och var sjukskriven, så för första gången i mitt liv ska jag vara ledig i två veckor över jul och nyår.”

Är du okej med att folk kollar på när du jobbar?
”Äldre herrar som står utanför stängslet och tänker tillbaka på gamla tider är helt okej. Det är betydligt värre med politiker som kommer till bygget, har på sig splitternya hjälmar och varselvästar och bara kollar utan att säga någonting. Då känner man sig som en apa i en bur.”

Läs även: Beundrarnas oväntade brev till kranföraren


Alla som är inblandade i byggen ska vara med i Byggnads. Svårare än så är det inte.

Göran Månsson, 62 år, rörmokare, Tallkrogen

Målarna har gått in i Byggnads – tankar?
”Äntligen! Det är skitbra tycker jag. Alla som är inblandade i byggen ska vara med i Byggnads. Svårare än så är det inte. Vi blir starkare tillsammans. Jag ser bara positiva saker med det här.”

Hur mycket ledighet blir det i jul?
”Det blir tre dagar den här gången. Jag är ledig mellan jul och nyår. Det räcker så klart inte för att vila upp sig, men jag tar alltid ut hela min semester på sommaren. Helst hade jag haft åtta, nio veckors semester varje år.”

Är du okej med att folk kollar på när du jobbar?
”Det bekymrar mig inte ett dugg. Det roligaste är när dagisgrupper ställer sig och tittar. De kommer med så härliga frågor, innan de plötsligt börjar berätta om sina nallar. Gamla farbröder som börjar kommentera brukar jag oftast bara ignorera.”


Det är viktigt att ta igen lite tid med familjen.

Björn Zetterholm, 43 år, byggnadsarbetare, Varberg

Målarna har gått in i Byggnads – tankar?
”Oj, är det klart nu!? Det visste jag faktiskt inte. Men det är ju bra. Vi och målarna jobbar ju allihopa i ett och samma lag, så det är enbart positivt vad jag kan se. Det är bra att vi är tillsammans.”

Hur mycket ledighet blir det i jul?
”Det blir alla mellan- och klämdagar, så vi börjar jobba igen först den 8 januari. Det är viktigt att ta igen lite tid med familjen. Som egen företagare får man alltid se över ekonomin, men det brukar gå att lösa ledigt under jul och nyår.”

Är du okej med att folk kollar på när du jobbar?
”Ja, det tycker jag, så länge de inte lägger sig i. Det som däremot inte är okej är när en kund hänger över ens axel och frågar om man gör rätt eller fel. Jag kommer nog själv bli en umarell när jag blir äldre, det är intressant att se när det byggs.”


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggpanelen: ”Då känner man sig som en apa i en bur”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig