info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetarens artikel rör upp känslor

Byggnadsarbetarens undersökning av byggjobbarnas åsikter om höjda pensionsåldrar har skapat mycket debatt på sociala medier.

Undersökningen som Byggnadsarbetaren publicerade förra veckan visade att nio av tio säger nej till höjd pensionsålder och att fyra av fem byggjobbare över 55 år har fysisk värk på grund av jobbet. Många av kommentarerna i sociala medier, bland annat på Byggnads Facebooksida, visar att byggnadsarbetarna upplever att politikerna inte har koll på verkligheten:

Så här skriver byggnadsarbetarna:

”Politiker borde ta praktik som till exempel rivare på nått sketet bolag som behandlar sina gubbar som skit.. det skulle vara en syn att se. I allt kvartsdamm, kyla, värme, isolering, blött, i en källare 4 vån under jorden 8 timmar om dagen där dom ’sanerat’ asbest precis men ’De är ingen fara de klarar du av’ Då kanske de tänker efter en gång till”.

”Politikerna borde prova ett år i stället för att nöta ut byxarslen hela livet å tycka å bestämma”

”Lätt för någon att säga som aldrig krökt sin rygg….”

Förslaget om höjd pensionsålder väcker ren och skär ilska:

”Man har ont när man är 40 och har 25 år kvar. En highfive i ansiktet med en karmstol är vad folk ska ha som tycker att man kan jobba längre. Vi borde jobba kortare om något!!!”

Det finns även galghumor i kommentarerna:

”Vi kör väl på tills vi fyller 80??”

”Så länge någon vänlig själ från staten kommer och bär in mej på bygget. Sen lägger mej där mattan eller parketten ska läggas så löser man väl det.”

”30 år o 8 år i branschen. höger överarm, nacke, ländrygg o höger knä avväxlar varandra. Riktigt gött de aldrig är mer än två samtidigt”

”Dom vill ’öppna upp för möjligheten att arbeta längre’ Vi tackar och bugar för det!

”Jag är 38 år och fan redan slut. Gäller att sätta lottoraden snart.”

Vissa diskuterar vikten av att träna, för att klara sig länge:

”36 år, den första papprullen bar jag upp när jag var 13-14 år. Började på riktigt vid 19. Känner inte av speciellt mycket. Hade lite problem med ländryggen men detta försvann efter någon månad på gymmet”.

”Fortsätt på gymmet! Eller nån annan träning..! När man närmar sig 50 börjar det kännas att man inte är 25 längre…!! Efter 30 år börjar det knarra här å var i kroppen, jag är snart 49,och det känns låångt till pension. Får se om man håller så länge…!?

En del hoppas på att kunna spara ihop pengar själva:

”51 idag.. egen takläggarfirma, vill kunna sluta jobba vid 60. Hållit på med papp i 8 år. Innan det sen jag var 16 med ännu tyngre jobb.. Så jag får spara ihop”

”Man kan faktiskt pensionsspara privat, och då kan man ha råd att sluta jobba betydligt tidigare. Det gäller bara att hålla nere utgifterna.”

Att omskola sig är inte så enkelt, menar en debattör:

”Nu vill de ju helst att vi ska planera vårat yrkesliv. Byta karriär så att vi ska kunna jobba längre. Vilket också är idiotiskt. Det finns en anledning till att vi väljer det här yrket. Alla gillar inte att sitta i skolbänken. Lätt för dem att bestämma över andras liv när det inte påverkar dem nämnvärt mycket.”

Men omskolning är ett måste när kroppen tar slut, tycker andra:

”Själv sitter jag vid skolbänken vid 41 års ålder med kassa händer pga vibrationer (bekymrad smiley)

Peter har ett förslag till lösning:

”Låt folk med fysiskt hårt kroppsarbete gå i pension vid 60 och låt dom som har kontorsjobb arbeta tills de är 70”.

LÄS MER: Intervu med snickare: ”Vem vill lämna yrkeslivet och äta värktabletter resten av sitt liv?”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetarens artikel rör upp känslor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig