info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetaren avslöjar asbestslarv

Arbetsgivaren viftade bort de anställdas frågor. Nu visar Previas testsvar att plattsättarna jobbat två månader i farligt asbestdamm.

Anders 27 år, plattsättare sedan tio år, skickade in ett materialprov till tidningen Byggnadsarbetaren.
Provet, som analyserades på Previas arbetsmiljölabb, visade att både kakelfix och kakelfog i badrummen som renoverades innehöll asbest.
Då hade plattsättarna arbetat i sammanlagt cirka två månader med att riva bort gammalt asbestkakel och sätta upp nytt.
– Dammet yrde så att brandvarnaren gick igång när vi bilade, säger Anders, som enbart använde munskydd.
Nu oroar han sig för följderna av renoveringsarbetet.
– En av mina arbetskamrater har ständig hosta. Vi har gjort många jobb i 1960-tals och 1970-talshus genom åren, kanske fanns det asbest på fler ställen, säger han.

Plattsättarna var precis färdiga med de 60 badrummen i hotellet, när Anders såg tidningen Byggnadsarbetarens artikel om asbest som publicerades i slutet av januari. Han förstod då att det farliga ämnet kunde finnas i fix och fog och frågade arbetsgivaren om det var någon fara att arbeta i hotellets badrum.
– Arbetsgivaren sade att det inte var ”några problem”.
Anders litade inte på arbetsgivarens svar och skickade in prover till tidningen.
– Nu när vi fått provsvaren hoppas jag att min arbetsgivare får upp ögonen för arbetsmiljön, säger Anders, som nyligen blivit facklig förtroendeman på arbetsplatsen.
Han tror att det är många byggnadsarbetare som, precis som honom, inte vet att arbetsmiljöinspektionen rekommenderar att kakelfix och kakelfog i 1960-tals och 1970-talshus alltid skickas till ett laboratorium för analys.
Plattsättarfirman, som har sitt säte i södra Sverige, började ta på sig rivningen av gammalt kakel för att få så många jobb som möjligt under lågkonjunkturen. Sedan dess har både rivning och uppsättning av nytt kakel ingått i arbetsuppgifterna för plattsättarna.
– Vi har flera badrumsrenoveringar i miljonprogrammets hus under nästa år. Nu känner vi till riskerna, det är bra, säger Anders, som egentligen heter något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetaren avslöjar asbestslarv

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig