info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare skadades av epoxi

En byggnadsarbetare som tillfälligt arbetade med epoxi, fick en kraftig allergisk reaktion.

Byggnadsarbetaren sysslar i vanliga fall inte med epoxijobb. Men han ville vara hygglig och hjälpa några kollegor på en firma som gjorde underhållsjobb i en simhall, där epoxi användes som tätskikt under klinker.

Han hade handskar men ingen overall och fick därför epoxi på huden.
– Killen kan ha arbetat som mest en fyra timmar med materialet när jag kom till arbetsplatsen. Jag vet ju att man inte får hantera epoxi utan att man läkarundersökts och har ordentlig skyddsutrustning. Därför avbröt jag jobbet, säger platschefen Stefan Larsson, på BD Bygg i Piteå.

Byggnadsarbetaren fick först lite utslag som han trodde var värmeutslag. Sedan blev utslagen fler och fler. Han blev röd i ansiktet som också svullnade upp.
– Byggnadsarbetaren blev sjukskriven. Det är mycket tråkigt det som hänt, tycker Stefan Larsson.

Det räcker med att bara exponeras en kort stund för att få en allergisk reaktion av epoxi.
– Det är viktigt att helst ersätta epoxi med ofarligare material. Ska man arbeta med det måste man följa alla regler och ha kunskap om hur man ska skydda sig, säger Maud Granström, arbetsmiljöinspektör i Luleå.

Den som arbetar med epoxi måste ha särskild utbildning och ska först läkarundersökas. Man ska ha heltäckande klädsel, med handskar och skyddskläder. Man ska undvika att få epoxi på hud eller i ögon.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare skadades av epoxi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig